Предстоящи астрономически събития

Тук ще откриете всички астрономически събития през 2017 година за наблюдение с просто око или телескоп

 • Януари 3,4Метеоритен дъжд Квадрантид. Този дъжд носи средно по 40 метеора за час в пика си. Смята се, че произхожда от прах, оставена от кометата 2003 EH1, открита през 2003г. Това е ежегоден дъжд, като тази година пикът му се пада на 3-ти и 4-ти януари. Малко след полунощ ще залезе Луната, което означава, че видимостта на метеоритите се увеличава.
 • Януари 12Венера на нощното небе. Планетата ще достигне най-източната си точка на изравнение със Земята. Това е перфектният момент за наблюдение на Венера, тъй като ще бъде най-високо на нощното небе. Търсете ярка планета в западната част на небето след залез.
 • Януари 19Меркурий на сутришното небе. Планетата ще достигне най-западната си точна на изравнение със Земята. Това е перфектният момент за наблюдение на Меркурий, тъй като ще бъде най-високо на сутришното небе. Търсете планетата ниско на източното небе преди изгрев.
 • Февруари 11Частично лунно затъмнение. То се случва, когато луната премине през частичната сянка на Земята. По времето на такова затъмнение луната ще се затъмни леко, а не напълно. Това затъмнение ще бъде видимо от почти цяла източна Америка, източна Канада, Атлантическия океан, Европа, Африка и западна Азия. (ВИЖТЕ КАРТАТА)
 • Февруари 26Ежегодно слънчево затъмнение. Случва се, когато луната е прекалено далеч от Земята, за да покрие Слънцето. В резултат виждаме пръстен от светлина около луната. Короната на Слънцето не е видима при ежегодното затъмнение. Пътят на затъмнението ще започне от брега на Чили, преминава през южна Аржентина, южната част на Атлантическия океан, Ангола и Конго в Африка. Частично затъмнение ще бъде видимо в части от южната част на Южна Америка и югозападна Африка. (ВИЖТЕ КАРТАТА)
 • Март 20 Равноденствие. Равноденствието на 20-ти март ще започне в 10:29 (по Гринуич). Това също е първият ден от пролетта в северното полукълбо и първият ден от есента в южното полукълбо.
 • Април 1Меркурий на нощното небе. Меркурий ще бъде видим след залез. Търсете планетата високо в западната част на небето.
 • Април 7Юпитер е видим. Гигантската планета ще мине най-близко до Земята и лицето й ще бъде озарено от Слънцето. Ще бъде по-видим от всякога през годината и ще се наблюдава цяла вечер. Перфектното време за заснемане на Юпитер и луните му. Телескоп със среден размер ще е достатъчен за работата.
 • Април 22,23Метеориден дъжд Лириди. Това е дъжд със средна честота (20 метеора за час в пика). Състои се от частици прах оставени от кометата C/1861 G1 Thatcher, открита през 1861г. Метеоритният дъжд е ежегоден от 16-25 април, като пикът му се пада тази година на 22-ри и сутринта на 23-ти. Може да оставят диря след изгарянето, видима за няколко секунди.
 • Май 6,7Метеоритен дъжд Ета Акварид. Този дъжд е с над средната честота (60 метеора за час в пика си). Повечето метеорити ще бъдат видими от южното полукълбо. В северното честотата ще достигне 30 метеора за час в пика си. Произхожда от Халеевата комета, наблюдавана още от древни времена. Възможно е светлината от луната да затъмни някои от метеорите, но ако сте търпеливи ще хванете някои доста добри гледки.
 • Май 17Меркурий на сутришното небе. Планетата ще бъде видима ниско в източната част на небето преди изгрев.
 • Юни 3Венера на сутришното небе. Планетата ще бъде видима в източната част на небето преди изгрев.
 • Юни 15Сатурн е видим. Планетата ще премине най-близо до Земята на тази дата, което прави момента на заснемане на планетата със среден телескоп перфектен.
 • Юни 21Лятното слънцестоене. То ще започне в 04:24 (по Гринуич). Северният полюс се накланя към Слънцето, което се възприема като първият ден от лятото в северното полукълбо и зима в южното полукълбо.
 • Юли 28,29Метеоритен дъжд Делта Акварид. Този дъжд е със средна честота – 20 метеора за час в пика. Произхожда от кометите Марсден и Крахт. Това е ежегоден дъжд от 12-ти юли до 23-ти август, като пикът му се пада на тази дата.
 • Юли 30Меркурий на нощното небе. Планетата ще бъде видима в западната част на небето след залез.
 • Август 7Частично лунно затъмнение. То се случва, когато луната премине през частичната сянка на Земята. Затъмнението ще бъде видимо от по-голямата част на източна Африка, централна Азия, Индийския океан и Австралия. (ВИЖТЕ КАРТАТА)
 • Aвгуст 11, 12Метеоритен дъжд Персеиди. Персеидният метеоритен дъжд, произвеждайки до 60 метеорита в пика си, е един от най-вълнуващите за наблюдение. Той произхожда от кометата Swift-Tuttle, открита през 1862г. Персеидният метеоритен дъжд е известен с ярките и много на брой метеорити. Наблюдава се ежегодно от 17 юли до 24 август, като на 11 и 12 август е неговият пик. Не забравяйте, че трябва да бъдете на по-тъмно място през нощта (препоръчително е да не сте в града), за да имате максимална видимост. По принцип се наблюдават около съзвездието Персей, но може и да са разпръснати по небосвода.
 • Август 21Пълно слънчево затъмнение. Случва се, когато луната напълно блокира Слънцето, в резултат на което се вижда красивата атмосфера на Слънцето, позната като короната. Това е рядко явление за зрителите на САЩ. Последното слънчево затъмнение там е било през 1979г., а следващото е през 2024г. Пътят му ще започне през Тихия океан. (ВИЖТЕ КАРТАТА)
 • Септември 5Нептун е видим. Планетата ще премине най-близо до Земята на тази дата, в резултат на което ще можете да направите страхотни фотографии на планетата. За съжаление обаче само с най-добрите телескопи поради разстоянието от Земята до Нептун.
 • Септември 12Меркурий на сутришното небе. Планетата ще бъде видима ниско в източната част на небето преди изгрева.
 • Септември 22Равноденствие. Ще започне в 20:02 (по Гринуич). Това е всъщност първият ден от есента за северното полукълбо и първият ден от пролетта за южното полукълбо.
 • Октомври 7Метеоритен дъжд Драконид. Това е миниатюрен метеоритен дъжд, който произвежда по 10 метеорита за час. Произхожда от кометата 21P Giacobini-Zinner, открита през 1900г. Необичайното е, че се наблюдава през ранната вечер вместо ранната сутрин както повечето метеоритни дъждове. Ежегодно се наблюдава от 6-10 октомври, като пикът се пада на 7-ми. Не забравяйте да се позиционирате на тъмно място (за предпочитане далеч от градските светлини). Метеорите се наблюдават откъм съзвездието Драко, но могат и да бъдат разпръснати по небето.
 • Октомври 19Уран е видим. Планетата ще премине най-близо до Земята, което прави момента за фотография на планетата идеален. За съжаление обаче само с най-добрите телескопи поради голямото разстояние от Уран до Земята.
 • Октомври 20, 21Метеоритен дъжд Орионид. Този дъжд е със средна честота (20 метеора за час). Произхожда от Халеевата комета, наблюдавана още от древни времена. Наблюдава се ежегодно от 2 октомври до 7 ноември, като пикът му се пада между 20-ти и 21-ви октомври. Ще се наблюдават от съзвездието Орион, но е възможно и да се появят на други места в небето.
 • Ноември 4, 5Метеоритен дъжд Таурид. Този метеоритен дъжд е продължителен, но с малка честота (5-10 метеорита за час). Необичайното е, че е съставен от два потока. Първият е от астероида TG10, а вторият от кометата 2P Encke. Метеоритният дъжд се наблюдава ежегодно от 7-ми септември до 10-ти декември, като пикът му е на 4-ти и 5-ти ноември. Избягвайте да бъдете на светли места (град) докато наблюдавате метеорите, понеже няма да видите шоуто в цялата му същност.
 • Ноември 17, 18Метеоритен дъжд Леонид. Този дъжд е със средна честота (около 15 метеора в пиковия час). Произхожда от кометата Tempel-Tuttle, открита през 1865г. Наблюдава се ежегодно от 6-30 ноември. Силната лунна светлина е възможно да блокира по-голямата част от шоуто, но ако сте търпеливи можете да станете свидетел на някои доста добри, които си заслужават да се видят. Най-добро време за наблюдение – след полунощ.
 • Ноември 24Меркурий на нощното небе. Планетата ще бъде видима ниско в западната част на небето след залез.
 • Декември 13, 14 - Метеоритен дъжд Геминид. Този метеоритен дъжд е кралят на метеоритните дъждове. Наблюдават се около 120 метеора (пъстри цветове) в пиковия час. Произхожда от астероида 3200 Phaethon, открит през 1982г. Ежегодно се наблюдава от 7-17 декември. Препоръчително е да бъдете на тъмно място (далеч от градски светлини).
 • Декември 21Зимно слънцестоене. Ще започне в 16:28 (по Гринуич). Южният полюс се накланя към Слънцето, което се възприема като първият ден от зимата за северното полукълбо и първият ден от лятото за южното полукълбо.
 • Декември 21, 22Метеоритен дъжд Урсид. Този метеоритен дъжд е със средна честота (около 5-10 метеорита в пиковия час). Произхожда от кометата Tuttle, открита през 1790г. Наблюдава се най-добре от по-тъмно място след полунощ. Метеорите ще идват от съзвездието Малка мечка, но е възможно да се наблюдават и от други места на небето.