Предстоящи астрономически събития

Тук ще откриете всички астрономически събития през 2017 година за наблюдение с просто око или телескоп

 • Април 22,23 - Метеориден дъжд Лириди. Това е дъжд със средна честота (20 метеора за час в пика). Състои се от частици прах оставени от кометата C/1861 G1 Thatcher, открита през 1861г. Метеоритният дъжд е ежегоден от 16-25 април, като пикът му се пада тази година на 22-ри и сутринта на 23-ти. Може да оставят диря след изгарянето, видима за няколко секунди.
 • Май 6,7Метеоритен дъжд Ета Акварид. Този дъжд е с над средната честота (60 метеора за час в пика си). Повечето метеорити ще бъдат видими от южното полукълбо. В северното честотата ще достигне 30 метеора за час в пика си. Произхожда от Халеевата комета, наблюдавана още от древни времена. Възможно е светлината от луната да затъмни някои от метеорите, но ако сте търпеливи ще хванете някои доста добри гледки.
 • Юли 13Частично лунно затъмнение. Това затъмнение, за съжаление, ще бъде видимо само от крайните южни части на Австралия. Вижте картата.
 • Юли 27Пълно лунно затъмнение. Това затъмнение ще бъде видимо от Европа, Африка, Западна и Централна Азия, Индийския океан и Западна Австралия. Вижте картата.
 • Юли 28,29Метеоритен дъжд Делта Акварид. Този дъжд е със средна честота – 20 метеора за час в пика. Произхожда от кометите Марсден и Крахт. Това е ежегоден дъжд от 12-ти юли до 23-ти август, като пикът му се пада на тази дата.
 • Aвгуст 11, 12Метеоритен дъжд Персеиди. Персеидният метеоритен дъжд, произвеждайки до 60 метеорита в пика си, е един от най-вълнуващите за наблюдение. Той произхожда от кометата Swift-Tuttle, открита през 1862г. Персеидният метеоритен дъжд е известен с ярките и много на брой метеорити. Наблюдава се ежегодно от 17 юли до 24 август, като на 11 и 12 август е неговият пик. Не забравяйте, че трябва да бъдете на по-тъмно място през нощта (препоръчително е да не сте в града), за да имате максимална видимост. По принцип се наблюдават около съзвездието Персей, но може и да са разпръснати по небосвода.
 • Октомври 8Метеоритен дъжд Драконид. Това е миниатюрен метеоритен дъжд, който произвежда по 10 метеорита за час. Произхожда от кометата 21P Giacobini-Zinner, открита през 1900г. Необичайното е, че се наблюдава през ранната вечер вместо ранната сутрин както повечето метеоритни дъждове. Ежегодно се наблюдава от 6-10 октомври, като пикът се пада на 8-ми. Не забравяйте да се позиционирате на тъмно място (за предпочитане далеч от градските светлини). Метеорите се наблюдават откъм съзвездието Драко, но могат и да бъдат разпръснати по небето.
 • Октомври 20, 21Метеоритен дъжд Орионид. Този дъжд е със средна честота (20 метеора за час). Произхожда от Халеевата комета, наблюдавана още от древни времена. Наблюдава се ежегодно от 2 октомври до 7 ноември, като пикът му се пада между 20-ти и 21-ви октомври. Ще се наблюдават от съзвездието Орион, но е възможно и да се появят на други места в небето.
 • Ноември 5, 6Метеоритен дъжд Таурид. Този метеоритен дъжд е продължителен, но с малка честота (5-10 метеорита за час). Необичайното е, че е съставен от два потока. Първият е от астероида TG10, а вторият от кометата 2P Encke. Метеоритният дъжд се наблюдава ежегодно от 7-ми септември до 10-ти декември, като пикът му е на 5-ти и 6-ти ноември. Избягвайте да бъдете на светли места (град) докато наблюдавате метеорите, понеже няма да видите шоуто в цялата му същност.
 • Ноември 17, 18Метеоритен дъжд Леонид. Този дъжд е със средна честота (около 15 метеора в пиковия час). Произхожда от кометата Tempel-Tuttle, открита през 1865г. Наблюдава се ежегодно от 6-30 ноември. Силната лунна светлина е възможно да блокира по-голямата част от шоуто, но ако сте търпеливи можете да станете свидетел на някои доста добри, които си заслужават да се видят. Най-добро време за наблюдение – след полунощ.
 • Декември 13, 14 Метеоритен дъжд Геминид. Този метеоритен дъжд е кралят на метеоритните дъждове. Наблюдават се около 120 метеора (пъстри цветове) в пиковия час. Произхожда от астероида 3200 Phaethon, открит през 1982г. Ежегодно се наблюдава от 7-17 декември. Препоръчително е да бъдете на тъмно място (далеч от градски светлини).
 • Декември 21, 22Метеоритен дъжд Урсид. Този метеоритен дъжд е със средна честота (около 5-10 метеорита в пиковия час). Произхожда от кометата Tuttle, открита през 1790г. Наблюдава се най-добре от по-тъмно място след полунощ. Метеорите ще идват от съзвездието Малка мечка, но е възможно да се наблюдават и от други места на небето.