Samsung планира световен интернет

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Нов доклад на технологичния гигант Samsung сочи, че около 4 600 микросателита, обикалящи Земята, ще решат наближаващия проблем с информацията.

Global-Coverage_1024-950x391Към 2028 година около 5 милиарда интернет потребители ще консумират поне 1 зетабайт данни на месец – 1 зетабайт се равнява на 1 000 ексабайта, 1 ексабайт е 1 000 петабайта, а 1 петабайт е 1 000 терабайта. Според доклада основният проблем ще е доставянето на това невероятно голямо количество данни. Според Samsung най-добрият вариант е поставянето на „съзвездие“ от сателити и технологичната компания е готова и да се заеме с построяването им.

В доклада е описана сателитна интернет система, която би трябвало да реши сегашните комуникационни проблеми, свързани със забавянето на сигнала. Това ще стане, защото системата ще се намира доста по-близко до Земята.

„Повечето комуникационни сателити се намират в геостационарна орбита, на около 35 000 километра от земната повърхност. Това разстояние представлява голям проблем за скоростта на интернет“, пише Греъм Темпълтън (Graham Templeton) за ExtremeTech. „Съзвездието на Samsung ще бъде поставено в ниска околоземна орбита и така забавянето ще се намали драстично.“

Сателитите ще се местят постоянно, което означава, че няма да има определен сателит, който да отговаря за определен регион на Земята. От Samsung предричат, че ще им трябват около 4 600 сателита, за бъде осигурена непрекъсната връзка по цялото земно кълбо.

Това не е първият опит за създаването на световен интернет. Интерес към идеята е заявил известният инженер Елън Мъск, който е директор на  SpaceX. Сър Ричард Брансън е събрал 500 милиона долара за изстрелването на телескопа OneWeb през 2019 година. В Google работят по проект за интернет покритие чрез хелиев балон над Шри Ланка, а Facebook не остава по назад, като от компанията планират да предоставят интернет чрез дронове.

Все пак задачата на Samsung ще е доста трудна и скъпа, а на нас ни остава просто да почакаме.Видяно 439 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *