NASA: EM Drive работи

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Вече е официално. Докладът на NASA за EM Drive е публикуван. Той наистина работи! Но как работи – това все още не е съвсем ясно … Ето така се прави наука!

em-drive-2След месеци на спекулации дългоочакваният доклад за EM Drive е публикуван, и твърди, че ‘невъзможният двигател’ в действителност работи и създава тяга. Изследователите на NASA дори доразвиват хипотезата за това как EM Drive може да произвежда тяга – нещо, което изглежда невъзможно според съвременните ни познания по физика. Ако сте пропуснали шумотевицата около EM Drive – това е електромагнитен двигател, който създава тяга без да изхвърля маса в пространството, като концепцията е предложена за първи път през 1999 от британския изобретател Роджър Шойър [Roger Shawyer]. Вместо използването на тежко и неефективно ракетно гориво, EM Drive използва микровълни, които се блъскат напред-назад в конусообразна камера и създават тяга. Според първоначалните изчисления на Шойър, този двигател е толкова ефективен, че може да ни отведе до Марс само за 70 дни.

Но, системата се сблъсква с един съществен проблем – заобикаля фундаментален физичен закон, третият закон на Нютон, който гласи, че на всяко действие съответства равно по-сила и обратно по-посока противодействие. Заобикалянето на този закон е толкова шантаво, колкото и ако човек може да се вдигне сам за косата. Алтернативното обяснение предполага, че в пространството има нещо, с което микровълните взаимодействат, което също не е много добре приемано, и то открай време.

Изхождайки от закона на Нютон, за да създадем тяга в едната посока, трябва да изхвърлим материя в другата посока – както всички ракетни и самолетни двигатели правят. Но EM Drive не прави така, и въпреки това, тест след тест, той продължава да показва че работи. Това привлече вниманието на NASA и екип от лабораторията Eagleworks решиха веднъж завинаги да разберат за какво е всичката тази врява. И сега най-накрая имаме окончателните резултати.

Да, EM Drive в действителност работи

Официалния документ със становището от изследванията носи името: Измервания на импулсна тяга от затворена радио-честотна камера във вакум и е публикуван онлайн за свободен достъп в журнала на Американския институт по аеронавтика и астронавтика (AIAA), като декември ще се появи и на хартия. Документът твърди, че в действителност EM Drive произвежда тяга във вакум, която се равнява на 1.2 mN/KW.

[…] Данните от прилагането на тяга от движение назад, напред и от стационарно положение показват, че EM Drive произвежда постоянна тяга от 1.2 ± 0.1 mN/kW, което е много близо до данните при измерванията във въздух. […]

За сравнение, най-мощното сопло на ракетен двигател може да произвежда тяга от 60 mN/KW, но му трябват тонове гориво, а и самият двигател не е никак малък. Най-ефективният начин за транспорт без използване на гориво са слънчеви платна, които могат да произвеждат около 6 mN/kW. Но EM Drive тежи едва няколко килограма, а слънчевата енергия в космоса е в изобилие. Екипът също така отбелязва, че не са опитвали да оптимизират работата на двигателя, така че възможността EM Drive да бъде много по-ефективен все още съществува.

Но как EM Drive работи, е съвсем друга история

Когато обаче стане въпрос за начина на работа на EM Drive, нещата са малко неясни, и макар че това не е темата на документа, екипът предлага някои хипотези.

[…] Физичният модел използван за задвижване чрез силови полета се базира на теорията на пилотните вълни. […]

Теорията на пилотните вълни е една различна и противоречива интерпретация на квантовата механика. Според текущата теория на квантовата механика, частиците са неопределени в пространството и времето докато не бъдат наблюдавани. От друга страна, при теорията на пилотните вълни се предполага, че частиците притежават точни позиции в пространството през цялото време, но за да може това да е истина, светът трябва да бъде доста по-странен – това е и причината много учени да отхвърлят тази теория.

Но пред последните години теорията на пилотните вълни набира популярност, и изследователите от NASA смятат, че тя може да обясни как ЕМ Drive създава тяга без да изхвърля материя.

[…] Ако една затворена среда може да поддържа акустична осцилация, това означава, че вътрешните съставни части са способни да взаимодействат и обменят кинетична енергия […] Ако в действителност вакумът е непостоянен и разградим, тогава може да е възможно да се извлече работа от вакума, и следователно да е възможно създаването на движеща сила без да се нарушава закона за запазването на енергията и импулса. […]

Противоречията остават

Научната общност не се чувства комфортно с идеята за двигател заобикалящ фундаментални физични закони. Няколко дни преди да излезе официалния доклад на NASA, от общността на физиците в reddit беше изтрита статия за EM Drive с аргументите, че „EM Drive е псевдонаучна измислица“. Но ето че първият рецензиран доклад за EM Drive е факт, и на всичко отгоре той е положителен. Това определено тласка концепцията отвъд псевдонауката, към сферата на приложните технологии, където въпреки скептицизма нещата се взима на сериозно.

Следващата стъпка за EM Drive e да бъде тестван в открития космос, което е планувано за следващите месеци. Ако и този експеримент покаже положителни резултати, учените ще трябва да седнат и да си вземат бележка.

„Това че нещо не може да бъде обяснено или напълно разбрано, не означава непременно, че то не работи или не съществува.“ – Анонимен авторВидяно 523 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *