NASA обяви откритието на 7 подобни на Земята планети в орбита на близка звезда

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

trappist-1-planet-surfaceОКЕАН ОТ СВЕТОВЕ

NASA и учените от Южната Европейска Обсерватория обявиха забележително ново откритие: цяла система от планети с размера на Земята, от които цели 6 са скалисти светове, отново по подобие на Земята.

И това е само началото.

Три от планетите се намират в т.нар. „обитаема зона“ на звездата или голдилокс зона – това е регионът в околозвездната орбита, в който на теория може да съществува вода. Това означава, че на всичките три е възможно да има океани, което драматично увеличава шансовете и за наличие на някакви форми на живот. За другите три планети е по-малко вероятно да притежават океани, но според екипа наличието на течна вода също е потенциална възможност за всяка от тях.

Водещият автор на изследването Михаел Гийон, отбелязва, че тази „слънчева система“ има най-големия брой планети с размерите на Земята, откривани някога и най-голям брой светове, които биха могли да имат вода в течно състояние.

 

Това е невероятно планетарна система – не просто защото открихме толкова много планети, но защото те са толкова изненадващо близки по размери до Земята!“

Съавторът в изследването Амаури Трайод подчерта, че звездата в тази система е от типа „ултрастудено джудже“ и обясни какво означава това за планетите в орбита:

Отделяната енергия от звезди като TRAPPIST-1 е много по-слаба от тази на нашето Слънце. Планетите тук трябва да са в много по-близки орбити от тези, които виждаме в нашата Слънчева система, ако трябва на повърхността им да има вода. За щастие изглежда, че това което виждаме около TRAPPIST-1 е именно тази компактна конфигурация.“

ДОКОСВАНЕ ДО ДРУГИ СВЕТОВЕ

Системата е само на 40 светлинни години разстояние от Земята. Погледнато в космически мащаб си е като съседната врата. Естествено, на практика с технологиите, които имаме днес би ни отнело стотици милиони години, за да стигнем дотам. Забележителното е, че откритието може да донесе големи познания за потенциален „живот-такъв-какъвто-го-познаваме-на-Земята“, но на друго място в космоса.

Освен това може да се окаже, че с „утрешната“ технология можем да стигнем много по-бързо.

Новото откритие означава, че TRAPPIST-1 вече има монументално значение за бъдещите космически изследвания. Космическият телескоп Хабъл вече търси атмосфери около новооткритите планети, а Емануил Йехин, учен, който също е част от изследването, се надява, че бъдещи телескопи ще ни позволят да наистина да надникнем в сърцето на тази система:

„С идващата нова генерация космически телескопи като този на Южната Европейска Обсерватория и Космическия телескоп Джеймс Уеб“ ще можем скоро да търсим вода и вероятно дори доказателства за наличието на живот на тези светове.“Видяно 1612 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *