Kъм Космоса с помощта на микровълни

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Според сметките на учените тягата е напълно достатъчна за извеждане в орбита на малък спътник или космически самолет.

Съвременните носители за извеждане на обекти в околоземна орбита са многостепенните ракети, всяка степен от които представлява резервоар за гориво. Последното се изгаря в реактивна струя, изтласкваща ракетата носител. Всичко това е скъпо, тъй като значителна част от енергията отива за издигане на самото гориво.

Kam-Kosmosa-s-pomoshtta-na-mikrovalniИдеята на изследователите от Escape Dynamic, Колорадо, се състои в това, че може да бъде изведена едностепенна ракета, нагрявайки горивото (в случая водород) чрез излъчване на микровълни, предавани от наземна установка. Както са показали първоначалните тестове, идеята се е оказала напълно работоспособна и обещава огромна икономия на енергия.

Построената от изследователите система за проверка на идеите им е отдала достатъчно тяга, работейки в продължение на 500 секунди с използването на хелий като гориво, а при изгаряне на водород системата е работила 600 секунди.

Реалната схема за изстрелването включва в себе си носител във вид на самолет, издигащ се във въздуха след включване на наземната станция, излъчваща микровълните. Те нагряват топлинен щит, който предава енергията на водорода, превръщайки го във високоенергиен газ, който излиза от реактивно сопло, създавайки необходимата тяга. След изпълнение на мисията в орбита, която може да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, самолетът носител се връща на Земята подобно на совалка, планирайки в атмосферата.

Разбираемо, налице пред проекта са и доста задачи за решаване, като сложността при фокусиране на енергията от големия брой излъчватели и проследяването на движещия се обект. Освен това, могат да възникнат и проблеми с осигуряването на безопасността заради използването на толкова високи нива на микровълново излъчване. Във всеки случай успешното завършване на този проект би спомогнало за драстично намаляване себестойността на съвременните космически ракети.Видяно 228 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *