3D принтер създава органи

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Нова технология от близкото бъдеще дава надежда за чакащите органи.

3D-printer-sazdava-organiСамо в Съединените щати чакащите за органи са над 120 хиляди. Времето, което тези хората прекарват в очакване на шанса си за живот е от няколко месеца за сърце, до 5 години за бъбрек. Тези хора нямат друг избор. Затова учените търсят решение в 3D принтерите.

От университета Карнеги Мелън провеждат опити с принтиране на сърце, артерии и други важни органи. До момента изграждането на меки тъкани, като гелове, пласт по пласт е ограничен, тъй като меките материи може да се разрушат под собствената си тежест. Затова учените използват ваничка с поддържащи вещества, или принтират един гел в друг.

Технологията се нарича свободна форма на обратимо вграждане на окачени хидрогелове, и е специфична с това, че поддържащият гел лесно може да се стопи и отстрани чрез загряване, без да увреди деликатните био принтирани биологични молекули и клетки.

Следващата стъпка е включването на реални сърдечни клетки в принтираните тъканни структури чрез създаване на скеле, което ще подпомогне изграждането на съкратителен мускул.

Предимство на новата технология е и ниската ѝ себестойност – смята се, че може да се достигне крайна цена за потребител от под 1 000 долара.Видяно 489 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *