24 забравени от Бога места, от които да настръхнеш

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Всяка от снимките разказва своята собствена приказка.

Казват, че единственото постоянно нещо в този свят е промяната. Учебниците по история са само един начин да вникнем в определен период от време, но има и съществуващи паметници, които разказват своята история. И докато някои от тях са добре поддържани и запазени, тези, които частично или изцяло са понесли неволите на времето са най-интересни.

Ето един подбор на някои от най-призрачните изоставени сгради в света, всяка от тях разказваща своята собствена приказка. Дълбоко по натрупания прах, ръжда и под пукнатините, са историите на хората, които са живели, молели, или просто са пътували дотам всеки ден за работа, и представяйки си тези хора и начина, по който са живели, всяка снимка добива ново значение и смисъл, и онази странна носталгична аура. Сякаш тези хора са все още там, зад ъгъла…

От друга страна, впечатляващо е да се види как нещо, принадлежащо някога на някого, бива превзето от природата, като диво животно, нанесло се в изоставен дом. Това е просто нормалния кръговрат на живота, който в същото време ни предоставя невероятни гледки. И не кара да настръхнем….

1. Охладителните кули на АЕЦ Дул, Белгия

1-2

1-1

Част от охладителните кули в електроцентрала в Белгия, приличащата на отвърстието на тромпет структура в средата доставя гореща вода до цялата сграда, за да бъде охладена.

2. Колманскоп, Намибия

2

Колманскоп е скромна колония в Намибия, процъфтяваща в началото на миналия век, когато немски заселници установили, че района е богат на диамантени залежи. След първата световна война треската за диаманти затихнала и до 1950 година града е абсолютно изоставен. В момент се посещава от фотографи и туристи.

3. Плуващата гора в Сидни, Австралия

3

Това е корпус на военен кораб с въглищна тяга, който е трябвало да бъде демонтиран след края на втората световна война. И поради фалита на корабостроителницата, този, а и други кораби и до ден днешен си плуват в залива Хоумбуш. Сега това е само още един красив призрачен плаващ пример за способността н природата да се бори.

4. Морските крепости Монсел, Англия

4

Издигнати близо до Темза да помогнат на Англия в борбата с евентуални немски морски атаки през втората световна война, след като вече не са били нужни през 1950 и изоставени, там се нанасят всевъзможни чудаци, като пирати с цел радио комуникация, и по-интересно самообявилото се независимо кралство Сийланд (Sealand-морски свят).

5. Последната къща на холандския остров, САЩ

5

Тази къща е била част от една много успешна островна колония в залива Чесапийк. Ускорена ерозия на острова оставя все по-малко земя на живеещите там. Това е последната останал къща, преди острова да изчезне завинаги през 2010 година.

6. Припят, Украйна

6-1

6-2

Може би най-зловещата локация. Припят е основан през 1970 в Украйна близо до границата с Беларус като съветско ядрено селище. И докато там живеят предимно работници в Чернобил със семействата си, след катастрофата през 1986 година в момента Припят е само един призрачен радиоактивен град, който може да бъде обиколен само след строги екскурзоводи със специални облекла.

7. Комунистическия монумент на Бузлуджа, България

7

Бившето комунистическо правителство на България е еднакво зловещо и отвън и отвътре. Тази приличаща на летяща чиния сграда е използвана само от 1982 до 1991 и забравен веднага след краха на Съветския Съюз. В момента е само рушащ се призрак на себе си, въпреки, че има идеи за възстановяване.

8. Нара Дриймленд, Япония

8

Този увеселителен парк, отворен по подобие на Дисниленд през 1961 година, затвори врати през 2006 година. В момента привлича само изследователи на градска среда, но все пак има охрана, която смело раздава глоби.

9. Необитаем остров в югозападна Флорида, САЩ

9

Тези куполни сгради са построени през 1981 година край нос Романо, крайбрежието на Флорида, САЩ. Те са били лятна вила на петролния магнат Боб Лий, който обаче обявява несъстоятелност. Бъдещето не тези сгради за момента е неизвестно.

10. Изоставената мелница, Италия

10

Тази мелница в долината на мелниците, Соренто, Италия, е изоставена през 1866 година. Тя е използвана за мелене на брашно и трици. Оказва се изолирана от морски достъп след построяването на площада Тесо, което заедно с до увеличаване на влажността на въздуха в региона, довело до затварянето на мелницата.

11. Централната гара на Мичиган в Детройт, САЩ

11-1

11-2

Централната гара на Мичиган е построена през 1913 година в Детройт с идеята да се превърне в основен транспортен център. Няколко грешки в планирането обаче довели до спиране на проекта и изоставянето му през 1988 година. Съдбата на тази величествена сграда все още се решава, а междувременно гарата се появява във филми и видеоклипове като „Осмата миля“ на Еминем.

12. Потъналата яхта, Антарктида

12

Един смразяващ кръвта призрачен кораб в Мар Сем Фим, бразилска яхта, потънала близо до Ардли Коув, Антарктида. Бразилски екип е бил на тази яхта, снимайки документален филм, когато се наложило да я напуснат поради силни ветрове и бурно море. Водата, заляла кораба замръзнала, повредила корпуса и потопила яхтата, която си стои и до ден днешен потопена.

13. Призрачния театър „Орфей“ в Ню Бедфорд, САЩ

13

Този стар театър, намиращ се в щата Масачузетс. САЩ, е открит през 1912 година и закрит през 1959. От тогава се използва като склад за тютюн, дори супермаркет. Днес организации с нестопанска цел организират дарителски кампании с цел да възстановят сградата.

14. Изоставена гара в Абхазия, Грузия

14

Тази железопътна гара в Сухуми е изоставена по време на войната в Абхазия през 1992 и 1993 година. Спорът между Русия и Грузия относно тази територия е изолирал областта, макар че разлагащата се гара запазва част от бившето си великолепие под формата на сложни мазилки и махагонови мебели.

15. Изоставени дървени сгради, Русия

15

15-2

15-3

Тези прекрасни сгради със сложни декорации се намират дълбоко в необятните руски гори, като тази изолация е спомогнала те да се запазят.

16. Подводния град в Шиченг, Китай

16

Този невероятен подводен град, за който времето сякаш не съществува, е на 1341 години. Намира се в източен Китай и е открит през 1959 година при строежа на водна електроцентрала. Водата е запазила целия град от ерозията, предизвикана от вятър и дъжд, така че всички сгради са в много добро състояние.

17. Изоставената спирка на метрото до кметството в Ню Йорк, САЩ

17

Тази спирка с невероятно красив дизайн се намира под сградата на кметството в Ню Йорк. Именно заради това си местоположение се е обърнало внимание на дизайна, но поради други близки станции, тази така и не получила кой знае какъв трафик, а и завиващите релси се оказали несигурни за новите по-дълги влакове. Гарата е затворена през 1945 година от съображения за сигурност, и стои затворена, освен при специални туристически обиколки.

18. Хотел Салто, Колумбия

18

Хотела е открит през 1928 година, близо до водопадите Текендема, Колумбия, за да обслужва туристи пристигнали да се любуват на внушителните 150-метрови водопади. Затворен е през 90-те, след като интереса към водопадите спаднал. През 2012 година хотела е превърнат в музей.

19. Изоставения тунел на метрото в Киев, Украйна

19

Това лежи под столицата на Украйна. Много от тунелите са наводнени и сталактити се спускат от тавана.

20. Изоставена база за подводница в Балаклава, Украйна

20

Докато този док за подводници е напълно изоставен, бившата строго секретна база край Балаклава все още впечатлява. До извеждането от експлоатация на базата през 1993 година, тя е била една от най-секретните за Съветския Съюз, като се твърди, че е могла да издържи на директен ядрен удар. Днес това е морски музей.

21. Изоставена военна болница в Беелиц, Германия

21-1 21-2

Тези плашещи снимки са на част от медицинския комплекс Беелиц-Хайлстатен, Германия. Огромния комплекс е построен в края на 19 век и е помогнал на Хитлер да излекува рана на крака, получена в битката при Сома през 1916 година. Част от комплекса продължил да работи, но по-голямата част е изоставена след като съветските войски се оттеглят от района през 1995 година.

22. Остров Хашима, Япония

22-1

22-2

Този остров в Япония има множество прякори, като „Бойния кораб“, заради формата му, и „Призрачния остров“. В края на 19 и началото на 20 век, острова е населен поради близостта му до подводни въглищни мини. След като Япония се ориентира от въглища към петрол, мините, както и околните сгради, използвани основно от миньорите, са затворени, превръщайки един остров в призрачен град, приличащ на някои на боен кораб.

23. Сан Жи, Тайван

23

Тези приличащи на извънземни къщи първоначално са предназначени за ваканции, особено на офицери от САЩ, пристигайки от местоположението си в Азия. Лошо инвестиране и планиране, както и няколко пътни инцидента обаче налагат затварянето на комплекса през1980 година, малко след откриването му. За съжаление сградите са разрушени през 2010 година.

24. Изоставена в снега черква в Канада

24Видяно 1220 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *