12 суперсили, които можем да имаме още днес

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Днес, благодарение на учените, разполагаме с доста така наречени играчки за възрастни, които могат да ни сдобият с някаква суперсила, когато и за колкото време пожелаем.

ППоколения деца растат, мечтаейки да станат Супермен, Спайдърмен или някакъв друг супер герой. За днешните деца това вече е възможно, но за разлика от филмите в реалния свят сдобиването със суперсила не е свързано с излагане на радиация, ухапвания от странни животни или други потенциално опасни за живота и здравето дейности.

Ето списъкът със суперсили, от които можем да избираме.

Свръх физическа сила

Свръх физическа сила – Хълк

Може би няма да можете да размазвате коли и да рушите сгради, но с помощта на набор от екзоскелети можете да се сдобиете с необходимата за това сила. Подобни устройства се използват по летища в Европа, за да помагат на работниците да повдигат с лекота багаж, тежащ над 20 килограма. В същото време устройствата са достатъчни леки и удобни, за да може с тях да се изкачи стълба например. В бъдеще тези костюми ще стават все по-леки, все по-мощни и все по-евтини. Ако пък не искате цялостен костюм, съществуват и само робо-крайници.

Летене

Летене – Супермен

Най-романтичната от всички супер сили е и най-трудната за постигане. Раници с двигатели, или така наречените джетпак, еволюират от 60-те години, макар и бавно. Австралийска компания пуска на пазара през 2016 година най-усъвършенстваната за момента версия с впечатляващите 74 км/ч и достигаща 1 км височина, за не много скромната сума от 150 000 долара.

Невидимост *

Технологиите за постигане на невидимост използват вид покритие, което пречупва светлинните лъчи. Доста учени вече имат напредък с използването на различни техники. Това, което на практика може да ни направи невидими днес, е технология използваща сложна система от камери, проектори и екранно наметало.

Рентгеново зрение

Рентгеново зрение

По-скоро виждане през предмети. В Съединените Щати се произвеждат специални очила, които позволяват на мотористите да виждат през автомобили, и могат да добавят или премахват пластове на видимост. От Масачузетския технологичен институт пък са разработили технология, която използва Wi-Fi, за създаване на изображения на предмети зад стена. В Холандия пък използват светлинни лъчи, за да виждат вътре в човешко тяло.

Дишане под вода

Открит е нов минерал с невероятната способност да абсорбира кислород от водата и да го задържа за дълги периоди. Учените смятат да го използват в разработването на система за подводно дишане. Друг вариант е постигането на подобен ефект с помощта на костюм, който да доставя течност с високо съдържание на кислород на носещия.

Радар и ехолокация

Експериментатори са разработили импланти, които позволяват усещането на електромагнитни вълни, чрез които се постига ориентация без необходимост от видимост или звук. Системата прилича на радара на прилепите и би могла да се използва от слепи или глухи хора. Терапевти от години обучават слепи хора да се ориентират с подобни методи, като постиженията на пациентите включват каране на скейтборд в натоварена градска среда и велосипед в гората.

Телепатия/телекинеза

Комуникацията чрез мозъчни вълни става все по-интересна за учените, и съществуват разработени мозъчно-компютърни интерфейси. Успешно са пренесени съобщения между два мозъка, намиращи се на хиляди километри един от друг. В магазините се продават различни видове играчки, които се задвижват само с мисъл.

Нощно виждане

Нощно виждане

В Калифорния на доброволец е инжектиран хлорин е6 в окото. Това е химикал, открит в дълбоководна риба. По този начин доброволецът е могъл да вижда съвсем ясно на разстояние от 50 метра в абсолютен мрак. Ако това обаче изглежда твърде страшно, съществуват различни видове очила и лещи, които имат функции zoom, подобряват зрението и ви свързват с интернет.

Бързо самолечение

Бързо самолечение

На всеки супер герой се налага понякога да понесе поражение и да продължи напред. Затова военните лекари от DARPA разработват импланти за следене на вътрешните органи, както и да ги стимулират или лекуват, за да изпълняват функцията си по възможно най-добрият начин. Това може да се приложи и към мозъка не само за третиране на физически несгоди, но и на психически такива.

Бързина и издръжливост

Супер бързина

Отново от DARPA създават свръхлек джетпак, който задържа носещия го на земята, но му помага да тича много по-бързо и по-дълго без да се изморява. Тестовете показват невероятни бързина и скорост. Предстои одобряване на устройството.

Броня срещу куршуми

Костюмът на Батман изглежда тежък и неудобен, затова учените разработват по-леки бронирани дрехи, направени от специален гел, които позволяват свобода на движенията, а доста фирми дори предлагат и специални дизайни, за да сме в крак с модата.

Катерене по стени

Катерене по стени

Обръщаме се отново към DARPA, където разполагат с програма, наречена Z-man, вдъхновена от геконите. Така хората могат да се катерят по стените с помощта на силите на Ван дер Ваал. От Станфорд пък също разработват подобна система, която работи на различни повърхности, и позволява дори пренасянето на леки товари.Видяно 716 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *