10 неразгадани от науката мистерии

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Няколко мистерии, загадки и до днес.

Буквално всеки ден се публикуват нови и нови статии, разбулващи хилядолетни тайни, обясняващи неизвестни досега процеси и причини, и коригиращи предишни погрешни вярвания. Можем да надникнем навсякъде и да видим неща, за които само преди сто години хората не са и подозирали, че съществуват. Но колкото по-далеч се простира познанието, толкова повече въпроси изникват. Съществуват няколко мистерии, които въпреки напредването на технологиите, си остават загадка и до днес, а това, което учените откриват за тях, само заплита пъзела по разгадаването им.

Ръкописът на Войнич

Voinich

Тази книга е написана през XV век от неизвестен автор, на неизвестен език. Първоначално съдържа 171 страници, от които са запазени само 240 и е наречена на полски търговец на книги, сдобил се с нея през 1912 година. Оттогава армии от преводачи и дешифровчици се борят да разгадаят написаното, но до момента никой не е успял да декодира дори част от текста, което поражда теорията, че тя е просто безсмислена последователност от случайни символи. Изображенията на различни растителни видове, за които няма никакви данни да са съществували някога на Земята поражда конспирации, че ръкописа е със извънземен произход. Единствената разпознаваема рисунка е на стена с бойници и кула зад нея. Теориите за този ръкопис са повече от теориите на конспирациите, като например, че е описание на рая или друга планета, но до ден днешен остава загадка абсолютно всичко относно тази книга.

Таоско бучене

Taos Hum

Носи името си от град Таос, Ню Мексико, САЩ, въпреки, че се наблюдава и по други места по света, и представлява постоянно бръмчене с неизвестен произход. Явлението е известно от началото на 60-те години на 20 век и до момента природата на този феномен е неизяснена. Описват го най-често като шум от дизелова машина, или нискочестотен шум. Познато е и като бристолски шум, британски шум, шум от Кокомо, но само от 10% от хората го чуват, също по неизвестна причина, като бученето е изключително дразнещо и предизвиква главоболие, гадене и световъртеж. Интересен е факта, че бученето не може да бъде засечено от никакви акустични или електромагнитни уреди или да се запише по какъвто и да е начин. Провеждани са множество изследвания, но без никакъв резултат. Единственото доказано нещо относно тази мистерия е, че не е плод на самовнушение, като в някои страни дори има асоциации на хората, които го чуват.

Алуминиев клин от Аюд

Aiud-Aluminum-Artifact

Мистериозен артефакт с неизяснен произход, намерен през 1974 година близо до румънския град Аюд на дълбочина 10 метра. Представлява клинообразен предмет от алуминий, покрит с дебел оксиден слой, по който се съди, че възрастта на предмета е поне триста или четиристотин години, а факта, че е намерен във същия земен пласт със скелет на мамут, определя възраст на поне 11 хиляди години. Изключително странен е факта, че алуминия е открит едва през 1808 година, и не се произвежда масово до 1885, и при обработката му е нужна температура от 1000 градуса. Не е ясно кой, как и защо е изработил този предмет, като много хора вярват в извънземния му произход. Предположения за предназначението му варират от инструмент, като чук, до „крак“ на летяща чиния. Информация относно алуминиевия клин практически липсва.

Моста Овертън, Шотландия

Overtoun bridge

От средата на миналия век множество кучета скачат от моста, при това от точно определена точка, във 15-метровия водопад под него, където намират смъртта си. Кучета, оцелели при скока, скачат отново, когато бъдат заведени там. Единствената закономерност при кучешките самоубийства е мястото на скока, ясното време и че кучетата са породи с дълги муцуни, като лабрадор и голдън ретрийвър. Не е ясно какво кара кучетата да се самоубиват точно там и само там. Единствената теория, е че кучетата са примамени от миризма на мишки или норки, само че в района няма норки, а и при опити кучетата не проявяват интерес към тези животни. Друга загадка остава факта, че все още никой не е поставил поне предпазна мрежа на мястото.

Чудовището от Лох Нес

lohnes

Първите сведения за Неси са още от шести век, а популярността набира скорост през 1933 година. Милиони туристи се стичат към езерото и до днес с надеждата да зърнат митичното същество. Самото езеро е с дължина 36 км, широчина 2.7 км и дълбочина 116 метра, което подклажда идеята за оцелял там динозавър. Проблема при тази теория е, че за да оцелее един животински вид толкова дълго, е необходимо размножаване и наличие на повече от един индивид, а се докладва само за едно чудовище. Странното е, че от множеството съществуващи снимки, няма нито една с приемливо качество, нито пък такава, която да доказва категорично каквото и да е. Обясненията за Неси варират от змиорки и праисторически същества, до прозаичните водорасли и клонове, както и вероятна измама. И колкото и модерни да са уредите, с които учените разполагат, никой още не е доказал дали съществува Неси или не, нито има категорично обяснение какво е изобразено на снимките. А би се очаквало, че е лесно да се изследва едно езеро.

Стоунхендж

stonehenge

Безспорно най-известният мегалитен паметник в света, датиран около 30 век пр.н.е. Най-широко разпространената теория за съществуването му, е че е бил култов център и е свързан с лятното слънцестоене. Учените продължават да откриват подземни части от комплекса, който всъщност е бил много по-огромен и внушителен, отколкото се вижда днес. Многобройни спекулации го свързват с астрономията и извънземен разум, тъй като построяването му е обвито в мистерии. Знае се, че използваните камъни са били транспортирани на повече от 10 километра разстояние, което изглежда непосилно за времето си. Науката не може да обясни технологиите по изграждането на монумента, а за предназначението му се правят единствено предположения, няма категорично доказана теория.

Документален филм за Стоунхедж>>

Джак Изкормвача

A-Jack-the-Ripper

Това е псевдоним на сериен убиец с неустановена и до днес самоличност, станал популярен през 1888 година. Неговите жертви са проститутки на средна възраст, на които прерязва гърлата и изважда органите. Той не е първия сериен убиец, но е първия, който получава подобна медийна популярност, поради което се ражда теорията, че е измислен от журналисти. Теориите за самоличността му варират, например, че става въпрос за 2 или 3 различни убийци, като нито една не е доказана. Броят на жертвите също варира, като постепенно легендата за убиеца от Уайтчапъл става сложна смесица от исторически разследвания и народни предания. Колкото повече време минава, толкова по-малко вероятно става да се разкрие истината. Изглежда, че самоличността на Джак ще остане завинаги мистерия.

Сигнала WOW!

WOW Signal

Това е радио сигнал, засечен по проекта СЕТИ през 1977 година от Джери Емън, който подозрително много прилича на очакваното от извънземен сигнал. Емън бил толкова възхитен от откритието, че написал „Wow!” до отбелязания на разпечатката сигнал, откъдето идва името му. Този сигнал не се повтаря никога повече, което поражда съмнения за произхода му. Всъщност никой не знае как би изглеждал какъвто и да е знак от друга разумна цивилизация. Някои учени предполагат, че сигнала идва от съзвездието Стрелец, други, че това е просто заблуден сигнал от земно устройство, но спекулациите не спират. Факт е, че до момента не съществуват доказателства по никоя от теориите откъде идва този сигнал.

Бермудският триъгълник

Bermuda-Triangle

Географската зона в Атлантическия океан, разположена между Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико, е известна с мистериозните изчезвания на въздушни и плавателни съдове и екипажите им. Разказват се истории за димящи още пури на борда на безлюден кораб. Няма открити останки. Теориите за причините за изчезванията са два вида. Мистичните хипотези включват НЛО и портали към други светове. Научните започват от морските течения, необичайни магнитни явления и уранови находища, и стигат до електронни мъгли, ефекта на Хъчисън и черните дупки. Никой обаче не може да докаже теорията си, а изчезналите кораби така и не са намерени.

Полет МН370

malaysia_plane

Най-новата и объркваща загадка от съвременната история. На 8 март 2014 година самолета на малайзийските авиолинии летящ от Куала Лумпур до Пекин мистериозно изчезва над Южно китайско море без никакви индикации за нещо нередно. На борда има 227 пътници от 15 различни нации и 12 човека екипаж. Търсенето му се превръща в най-мащабната и скъпа международна операция, която продължава безрезултатно и до днес. Смайващо е как нито един от хората на борда не е направил опит да се свърже с някого, както и факта, че това може да се случи при наличието на съвременните технологии за проследяване и сателитно наблюдение на буквално всичко. Теориите за извънземни и черни дупки са само малка част от спекулациите. Една от най-налудничавата теория е, че същия самолет е сваленият в Украйна на 17 юли самолет на същата авиокомпания, при което загинаха всичките 298 души на борда. Единственото сигурно нещо е, че няма оцелели от полет МН370, а не са открити каквито и да е останки.Видяно 3090 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *