Човечеството се намира в опасна за оцеляване зона

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Ново проучване поражда тревога, като показва как, като че ли правим всичко възможно да съсипем планетата си.

danger-restricted-areaКлиматът на Земята винаги е бил в процес на промяна. Всички животински и растителни видове в един момент престават да съществуват. Но според ново изследване, хората, от геологична гледна точка, са създали планетарен разрив. Хората причиняват разрушения, които в най-скоро време могат да се окажат необратими.

На всяка конференция, посветена на климатичните проблеми, различните страни представят своите начини за справяне със въглеродните емисии. Според Уил Стефън от Националния Австралийски Университет, нашата индустриална цивилизация поставя много и ключови планетарни процеси във висок риск. Климатичните промени, наравно със биоразнообразието, са основните елементи от земната система. Но това са само две от деветте планетарни граници, които трябва да запазим, и на които се основава съществуването ни като видове.

Идеята за планетарни граници е изказана през 2009 година от Йохан Рокстром от Стокхолмския Университет. Рокстром съставя списък на девет промени във земните системи, причинени от човека – климатични промени, киселинност на океана, намаляване на озона в стратосферата, промяна на азотните и фосфорни цикли, употреба на питейна вода, промени в употребата за земни площи, загуба на биоразнообразие, аерозолно и химическо замърсяване. Прекомерната промяна дори на един от тези фактори може да направи нашата планета доста по-неблагоприятно за живеене място.

Човечеството се намира в опасна за оцеляване зона-1

В последните 11 хиляди години се наблюдава забележително стабилен климат. Съвременната геологична епоха се нарича холоцен. Без съмнение човешката цивилизация процъфтява именно през този период на стабилност. Нашата цивилизация е зависима от състояние на земните системи, близко до състоянието през холоцена.

Затова Рокстром и колегите му обръщат внимание на човешкото влияние върху тези девет различни области. Според тях съществува риск от причинен от хората край на холоцена. Според други учени, човечеството вече е навлязло в друга геоложка епоха, наречена антропоцен, която акцентира върху Homo sapiens като променящ планетата вид. Но концепцията за планетарни граници не просто определя степента на човешко влияние, а цели да разкрие как тези промени ще се отразят на човешкото благоденствие в бъдеще.

Човечеството се намира в опасна за оцеляване зона-2

Разбира се, концепцията намира и своите критици. Така например учени намират за спорни някои от границите, като не ги намират изобщо за глобални. Съществуват големи регионални вариации при консумацията на питейна вода и замърсяването с фосфорни торове, например. Това означава, че дори ако глобално сме „в зелено“, би могло да се повишава броя на регионите „в червено“.

Последните изследвания развиват методология, в която се включват регионалните различия. Разглеждат се например консумацията на питейна вода в отделните региони, както и скоростта на изчезване на видове в определени области. Обръща се внимание и на „новите кандидати“ – нови форми на живот и нови материали, с които земната екосистема не е запозната, но последствията от които е много трудно да бъдат предвидени. Субстанциите, унищожаващи озона, са чудесен пример за това как ново вещество може да доведе до планетарни щети.

Човечеството се намира в опасна за оцеляване зона-3

Новото изследване също така опреснява информацията за моментното състояние на планетарните граници. На пръв поглед изглежда, като че ли има добри новини, и климатичните промени не са вече във червената зона. Поглед отблизо обаче разкрива разрастваща се „жълта зона на несигурност и повишен риск“, която измества предишните зелени и червени зони.

Влиянието на климатичните промени днес са категорично в жълтата зона. Нашата атмосфера съдържа въглероден двуокис около 400 частици на милион. За да се върнем обратно в зелената зона, трябва това число да е под 350 частици на милион.

Може би най-важната част от това изследване е създаването на йерархия, в която климатичните промени и биоразнообразието са обявени като основните планетарни граници, чрез които останалите работят. Живота и климата са основите, върху които лежи съществуването ни през холоцена. Отслабването им води до риск от увеличаване на опасността върху други граници.

Изследването поражда тревога и показва как хората като че ли правят всичко възможно да съсипят планетата си. Важността на биоразнообразието за функционирането на земните цикли само добавя към останалите проблеми.

Скоростта на изчезване на видове е трудна за измерване, но задния фон – скоростта, с която биха изчезвали, ако ги нямаше хората, е около десет годишно, на всеки милион вида. Днешната скорост на изчезване е от 100 до 1000 пъти по-висока от тази. Много е вероятно да се намираме в най-голямото масово изчезване на видове в историята живота на планетата.



Видяно 1408 пъти



  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *