Числото Пи е скрито във водородните атоми

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Каква е връзката на числото Пи (π) и квантовата механика?

CHisloto-Pi-e-skrito-vav-vodorodnite-atomiЗа първи път учени откриват класическата формула за числото Пи в света на квантовата физика. Числото Пи е открито при използване на квантова механика за сравнение на енергийните нива на водороден атом. Числото пи е съотношението на обиколката на кръг към неговия диаметър, и е изключително важно за математиката. За първи път се открива и в квантовата физика – връзка между двете науки, която до момента не е съществувала.

Откритието е направено от Карл Хаген, физик в университета Рочестър, докато преподавал урок по квантова механика. Той обяснявал на студентите как да използват техника от квантовата механика, позната като „вариационен принцип“, за да осредняват енергийното състояние на водородния атом.

Хаген забелязва необичайна тенденция при съотношенията на грешките. Те са около 15% на най-ниското енергийно ниво на водородния атом, 10% за първото възбудено състояние (когато атома получи външна енергия, която отвежда електрона на следващото енергийно ниво), и намаляват всяко следващо ниво. Това е обратното на резултатите, които конкретната техника би трябвало да даде – най-добрите приблизителни стойности обикновено са в първото ниво.

Така Хаген стига до извода, че е замесено числото пи. На най-ниското енергийно ниво орбитата на електрона не е перфектно кръгла, по-скоро е хаотична и неопределена. При по-възбудени състояния орбитата става по-ясно изразена и несигурността намалява.

„Не сме търсили нищо, свързано с π, то просто ни падна от небето. Беше чиста случайност. Подскачах от радост, когато извадихме формулата на Уолис за π от уравнението за водородния атом.“ – обяснява случайността на откритието Хаген.

Формулата на Уолис за числото пи от 1655 година е била доказвана стотици пъти, но винаги в областта на математиката. За първи път това се открива и в света на квантовата физика, където е била скрита през цялото време.Видяно 418 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *