Цветоусещането ни се променя със сезоните

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Възприятието ни за цветовете се променя през сезоните, за да компенсира разликата в нюансите.

Лятото и пролетта се отъждествяват с ярки, наситени цветове, докато зимата като че е много по-приглушена. Естествената околна среда се променя със сезоните, колкото повече се покачват температурите, толкова по-естествени и наситени стават цветовете. Зимата, със своите къси и тъмни дни, както и липса на живот, се отличава с бедна палитра.

seasons-book-trees-sun-clouds-autumn-summer-winter-spring-birds-rain-snow

Досега обаче учените не знаеха, че тази цветна промяна се отразява и на начина, по който хората възприемат цветовете. За първи път учени от университет в Йорк, Англия показват как възприятията ни реагират на промяната в картинката, като мозъка се опитва да приравни различните цветови нюанси през различните сезони.

За да проверят теорията си, учените провеждат експеримент с 67 мъже и жени в продължение на два различни сезона – януари и юни. Участниците са поставени в тъмни стаи и имат на разположение устройство, което им дава възможност да коригират нюансите. Те трябва да нагласят цвета така, че той да стане „уникално жълт“.

nature winter trees autumn seasons summer 1920x1080 wallpaper_www.wallpaperhi.com_44

Хората идентифицират отчетливо четири основни цвята – синьо, зелено, жълто и червено. Уникалното жълто е специално и стабилно като цвят в големи популации. Въпреки факта, че човешките очи са специфични за индивида, всеки може да разпознае как точно изглежда уникалното жълто в конкретния момент.

При опита, проведен през противоположни сезони, се оказва, че участниците идентифицират уникално жълтото като два различни цвята. Така учените откриват „значителна сезонна промяна в настройките за уникално жълто“.

„В Йорк имаме сиви и тъмни зими, а през лятото зеленината е навсякъде. Зрението ни компенсира тези промени, и дори променя начина, по който си представяме жълтото. Като промяна на цветния баланс на телевизора.“ – казва Лорън Уелбърн, автор на проучването.

Това откритие няма практическо приложение, но допринася за разбирането на начина, по който работи мозъка и как виждаме света. Учените се надяват това да помогне в по-добрата диагностика и лечение на зрителни разстройства.Видяно 1036 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *