Хъбъл разкрива странни структури на Юпитер

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Habal-razkriva-stranni-strukturi-na-YUpiterЗа последните 10 години телескопа Хъбъл се взира в планетите от Слънчевата система, за да разкрие някои от най-невероятните гледки на Юпитер. Учените имаха възможността да измерят Голямото червен петно на планетата, както и да се натъкнат на някои странности.

Червеното петно е всъщност буря с голяма продължителност, вилнееща в екваториалната област на планетата през последните поне 300 години. Бурята обаче отслабва, което води до намаляване на размера на петното, което е с 240 километра по-малко, в сравнение с миналата година. Преди 100 години размерът му е бил около 40 000 километра в диаметър, а днес е наполовина.

С намаляването на размера избледнява и цветът на петното. Освен това се забелязват странни структури, образуващи се във бурята със силни ветрове със скорост от 540 км/ч. Астрономите не могат да обяснят какви са тези структури, нито какво ги причинява.

Друга странност е открита на север от екватора – подобни на вълни структури, нещо, което не е забелязвано от полета на Вояджър през 1979 година. Тогава те са смятани за преходно явление, но завръщането им предизвиква голям интерес към образуването им.

Една от теориите е, че това са атмосферни вълни, които често се наблюдават в земната атмосфера, когато се формират циклони. Вълните на Юпитер са разположени в област на образуване на циклони и антициклони, и затова се предполага, че именно такъв е произходът им.Видяно 326 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *