Хора с умствени заболявания получават просветление преди смъртта

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Пациенти, които години наред не са могли да си спомнят дори името си, изведнъж неочаквано разпознават роднини и провеждат с тях нормални разговори за миналото, настоящето и бъдещето. Никой не знае защо и как се случва това.

Hora-s-umstveni-zabolyavaniya-poluchavat-prosvetlenie-predi-smarttaХора със заболявания като шизофрения, Алцхаймер и други състояния с нарушения в умствена функция, изненадващо възвръщат спомените и разума си малко преди настъпването на смъртта. Изглежда сякаш разумът им се възвръща напълно, въпреки че мозъка в този момент е увреден повече от всякога.

Доктор Скот Хайг разказва за млад пациент на име Дейвид, чийто разяден от рак мозък не се оказва пречка за просветлението, което получава малко преди да умре. При направен скенер на мозъка доктор Хайг почти не открива останала мозъчна тъкан. Но в нощта на смъртта си, Дейвид прекарва пет минути в пълно съзнание, сбогувайки се с роднините си.

„Не мозъка на Дейвид го е събудил за да се сбогува. Неговият мозък вече е унищожен. Туморите не просто заемат място и притискат области от мозъка, метастазите на практика заместват мозъчната тъкан. Това, което го е събудило е неговото съзнание, намирайки си път през разрушения мозък, бащинска загриженост за семейството.“ – разказва Хайг.

Според Хайг това е ясно доказателство, че съзнанието съществува отвъд мозъка. Други смятат, че това е физична реакция на феномена познат като предсмъртна осъзнатост.

Някои пациенти, на които е прекъсната живото-поддържащата апаратура, показват необясним пик на мозъчната дейност, при рязката загуба на кръвно налягане в следствие на смъртта. За подобни случаи не е докладвано да са били в съзнание, но това е само пример за неяснотите покрай феномена на предсмъртната осъзнатост.

Австрийският лекар Юлиус Вагнер-Яурег наблюдавал, че симптоми на умствено нарушение понякога намаляват при случаи на висока телесна температура. Той разработва терапия за деменция с повишаване на телесната температура, което му носи нобелова награда за медицина.

Доктор Александър Батяни, професор по когнитивна наука в университета във Вирджиния, изучава предсмъртната осъзнатост. Той се свързва с 800 човека грижили се за пациенти до момента на тяхната смърт, едва 32-ма отговарят на поканата му. Тези хора са се грижили за общо 227 пациенти с деменция или Алцхаймер. Около 10 процента от пациентите имали внезапно и кратко завръщане към осъзнатост. Батяни предупреждава, че иският брой на хората, свързали се с него може да означава, че феномена е рядък, и че той е получил отговор именно от хора, запознати с него. Без съмнение срещата с този феномен е оставил дълбок отпечатък върху гледачите.

„Преди това да се случи, аз бях циничен към остатъците от хора, за които се грижех. Сега разбирам, че полагам грижи за отрочетата на безсмъртността. Да видиш това, което аз видях, носи разбирането, че деменцията може да окаже временен афект върху душата, но не може да я унищожи.“ – разказва един от гледачите.

Възрастна жена с деменция, почти загубила говора си и способността си да разпознава хората, един ден неочаквано позвънила на дъщеря си и ѝ благодарила за всичко. След това се свързала и с внуците си, разменила думи на любезност и топлина и казала сбогом. Малко след това починала.

Жена, с диагноза меланхолия от 30 години, е приета в болнично заведение и скоро след това развива маниакални склонности. В продължение на четири години живее в изключително объркано и с непостоянно състояние на ума. Когато се почувствала зле с треска, яростно отказала лекарства. Здравето ѝ бързо се влошавало. Но колкото повече отслабвало тялото ѝ, толкова повече се подобрявало душевното ѝ състояние. Два дни преди да умре умът ѝ станал напълно бистър. Тя разговаряла с интелекта и познанията, които предишното ѝ образование предполагали. Разказвала за живота на близки и през сълзи съжалила отказа си да взима лекарства. Починала скоро след това.

Друг пациент, буйстващ и страдащ от загуба на паметта до степен да не си спомня и собственото си име, се разболява сериозно след години престой в болнично заведение и изведнъж става по-спокоен. Ден преди да настъпи смъртта му, той разсъждава рационално и моли за свещеник. Изглеждал, че слушал внимателно думите му и изразил надежда, че Бог ще се смили над душата му.

Въпреки, че някои части от мозъка могат да се активират в резултат на електрически шок или липса на кислород, изглежда невероятно как сериозно увреден мозък може да позволи на някого да възвърне спомени и да комуникира нормално. В някои случаи изглежда съзнанието се възвръща напълно.

Странно, но предсмъртната осъзнатост е добре позната в медицината през 19-ти век, но почти отсъства през 20-ти век. Изследването на феномена може да помогне много в разработването на лечение за самите заболявания, а защо не и по-добро разбиране същността на съзнанието.Видяно 840 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *