Хидрогел може да върне зрението на милиони

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

okoУчени от Австралия разработват метод за растеж на клетки от роговица върху тънко покритие от хидрогел, което може да се имплантира върху окото за възстановяване на зрение, загубено поради увредена роговица. Методът е успешно тестван при животни, и има потенциала да повиши драматично трансплантациите на роговица, което ще се отрази на над 10 милиона хора по света.

„Смятаме, че новото лечение е по-добро от донорска роговица, и се надяваме един ден пациентите да използват собствените си клетки, намалявайки риска от отхвърляне. Необходими са още експерименти, но се надяваме да започнем да третираме пациенти следващата година.“ – казва Berkay Ozcelik от университета в Мелбърн.

Роговицата е най-външния слой, който покрива окото. За да е здрава, тя трябва да е влажна и прозрачна, но с възрастта, както и поради различни заболявания и травми, роговицата се уврежда и това е предпоставка за намаляване на зрението и дори загубата му.

В момента, трансплантациите на роговица са най-ефективния начин за възстановяване на зрението при увредена роговица, но има огромен недостиг на донори. Само в САЩ се правят по над 47 хиляди трансплантации годишно, но няма достатъчно донори за задоволяване на глобалното търсене. Също така съществува и опасността от отхвърляне на присадената роговица от организма. При донорството целият процес на събиране и съхраняване може да увреди тъканите.

Невидимото покритие, което Berkay Ozcelik разработва може да се справи с всички тези проблеми. Методът, изпробван върху овце, включва вземане на проба от роговицата на пациента, култивиране върху синтетично покритие и връщане в окото на пациента, където регенерираните клетки възвръщат функциите си, които поддържат роговицата здрава.

Слоят от хидрогел върху който се отглеждат клетките, е по-тънък от човешки косъм – едва 50 μm, и веднъж имплантиран чрез елементарна процедура, възвръща нормалната влажност на окото, след което покритието се разгражда за период от два месеца.

Покритието показва минимална имунна реакция и никакви странични ефекти. Също така могат да се отглеждат здрави клетки за голям брой пациенти.

Оцелик няма търпение да започне клинични изпитания с хора, още следващата година, и е въодушевен да види резултатите.Видяно 2043 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *