Утрото е по-мъдро от вечерта

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

„Утрото е по-мъдро от вечерта“ – не  e просто изтъркано клише.

Utroto-e-po-madro-ot-vecherta-veche-nauchno-dokazanoВсеки, който се е сблъсквал с нерешим проблем е чувал тази фраза. И също така сам се е убеждавал в правотата на това твърдение. Днес вече разполагаме и с научни изследвания, които потвърждават бабините съвети.

Сънят е време, в което отпускаме телата и умовете си, за да могат да функционират правилно. В същото време сънищата помагат на вътрешната комуникация на разума, в действителност сънят е по-скоро активен процес. Сънят подобрява паметта и позволява асимилирането на нова информация в съответствие с вече наличната.

При направеното проучване, доброволците са били разделени на две групи – спяща и будна. Спящата група се запознава със задачата вечерта и се опитва да я реши на следващия ден. Будната група също вижда задачата два пъти – първия път сутринта, и още веднъж същата вечер. Контролни групи решават същата задача само сутрин, или само вечер. За решаването на лесните задачи будната група се справила малко по-добре от спящата. За сложните задачи, обаче спящата група се справя значително по-добре в намирането на решение.

Оказва се, че ключова за намиране на решение на сложен проблем е способността да се адаптира решението на един проблем към друг. Например намирането на решението на 8+4=? използва подобна стратегия като на отговора на 5+3=? и 2+7=?. Когато се открие логическата връзката, всичко изглежда очевидно. За по-сложни проблеми от житейско естество обикновено помагат истории на близки и познати, изпадали в подобна на проблемната ситуация.

По време на сън се отключва преноса на информация между хипоталамуса, отговарящ за сегашните събития, и мозъчната кора, където се съхранява дългосрочната памет. Така можем да инкорпорираме решения от предишни проблеми в ума си и се справяме по-добре с настоящи такива.Видяно 1526 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *