Технологични постижения от древността – от хром до нанотръби

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Известно е, че древните вавилонци са първите, които са използвали напреднала геометрия, и то 1 400 години по-рано от първоначално предполагаемия период. За жалост, тези математически иновации биват бързо забравени с колапса на цивилизацията им, и преоткрити едва наскоро от запазени керамични плочи.

След тези и още подобни изненадващи открития е нормално да се запитаме, с какви ли други научни методи си служим днес, които всъщност са открити много отдавна от различни древни цивилизации.

Хромирано покритие

Хромирано покритие

Блестящите и полирани метални повърхности обикновено са символ на съвремието, днес те са навсякъде – от автомобила до банята. Смята се, че откривателят на метода е Джордж Сарджент (George Sargent), който през 1920 година публикува откритието си, довело до комерсиалната му употреба в периода Арт Деко. И други известни химици са се заигравали с хромови покрития, и то още от средата на 19-ти век. Но всичко това бледнее пред блясъка на металурзите от династията Кин в древен Китай – 2 000 години преди хромът да бъде открит в западния свят.

През 70-те, с откриването на известната теракотена армия са намерени и мечове, остри като бръснач. Китайските учени смятат, че оръжейниците от първата династия са хромирали мечовете на офицерите, за да ги предпазят от корозия. Днес, две хилядолетия по-късно, остриетата са все така остри и блестящи. Дали покритието е изработено целенасочено или се е формирало през вековете от особеностите на материала, все още е обект на дебати.

Римски бетон

Римски бетон

Циментът е основната съставка на съвременното строителство, но древните цивилизации също са се възползвали от свойствата му. Бетонът е композит, което означава, че е изграден от два или повече материала – смес от цимент, пясък и чакъл. Най-известните древни бетонни сгради са вероятно Пантенона и Колизеума в Рим. И двата монумента са изградени от вулканична пепел и вар. Конкретната рецепта изгражда мрежа от кристали, устойчива на напукване. Резултатът е невероятно издръжлив материал, в много отношения по-добър от съвременния бетон. Доказателство за това е великолепният покрив на Пантенона с ширина 43 m, което е и най-големият купол без арматура в света, да не забравяме и възрастта му – почти 2 000 години.

Стомана с въглеродни нанотръби

Стомана с въглеродни нанотръби

Въглеродните нанотръби са най-здравия познат материал. Те представляват цилиндри със стени, дебели едва един атом. Използвани в комбинация с други материали, те могат значително да подобрят здравината на предмет, без да добавят тежест – например при турбини, превозни средства и спортна екипировка.

През 2006 година учени откриват, че хората от Дамаск са използвали нанотръби в стоманата си от стотици години. Резултатът са красиви остриета, с характерен рисунък. За войниците е важно остриетата на мечовете да са изключително издръжливи и остри като бръснач. Днес точната композиция на стоманата от Дамаск е известна, но металурзите все още не могат да възпроизведат резултата.

Египетски пигменти

Египетски пигменти

Уилям Пъркин (William Perkin) се смята за първият, получил органична боя, когато през 1856 година по случайност, опитвайки се да синтезира хинин, получава течност с лилав отенък.

Но първите синтетични пигменти най-вероятно са създадени от египтяните около 3000 г.пр.н.е. Чрез нагряване до температура от 800 градуса на смес от пясък, пепел, калциев карбонат (вероятно от черупки на водни създания) и медна руда, те са произвеждали син калциев меден силикат. Този продукт с невероятен спектър от нюанси е използван за лакиране.Видяно 988 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *