Тайнственият камък от Ню Хемпшър

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Интересна находка са направили строители през 1872 г. по време на строителството на сграда около езерото Уинипесоки в САЩ. Те открили странен предмет във вид на черно каменно яйце с изображения и около десет сантиметра височина.

003697Находката веднага била обявена за чудо в научния свят, тъй като никога по-рано САЩ не били откривали нищо подобно. Този предмет сега е известен като тайнствения камък от Ню Хемпшър.

От едната част на този загадъчен предмет е изографисано лице. От двете му страни са изобразени царевица, кръгове, части от животни, спирали, полумесец и различни линии и точки. В горната и долната част има дупки.

Някои изследователи смятат, че отворите са направени с технологии от предишните столетия, а това може да означава, че камъкът е направен малко преди да го открият.

Например археологът Ричард Бойсверт дава следното заключение за камъка: „Видях няколко отвора, пробити в камъка, което съответства на технологии, свързани с доисторическата Северна Америка.“ Според учения определената неравномерност в нанасяните отвори може да е била закономерна за това време.“

00118Предизвикват съмнение и други странности. Например никой не е записал подробностите около откриването на този предмет – точното място и дълбочина, на която е лежал камъкът. Освен това в Ню Хемпшър не се срещат скали от този тип, от който се състои камъкът. Геологът Евгений Будете е провел анализ, в резултат на който се оказало, че камъкът се състои от кварцит, получен от пясъчник или милонит – дребнозърнести, слоести скали. Такъв материал се формира в резултат на смесване на слоеве скали по разломите. Но скали от този тип не са могли да възникнат в тази местност.

И най-интересното – за почти 150 години изследвания учените както и преди не знаят кой го е направил и защо камъкът се е озовал в земята. Някои изследователи смятат, че тайната на тази предмет може да се разкрие с търсенето на подобна символика, която може да се открие в древните ръкописи.

И все пак чертите на лицето, изобразено на този предмет, както и някои други изображения (царевица, вигвам) позволяват да се предположи, че тайнственият камък вероятно се отнася към индианската култура, съществувала преди колонизирането на Америка.

Олмеките например са имали „бог на царевицата“ – Синтеотъл, който обикновено е изобразяван като младеж с пълна с царевица чанта на гърба.

А може би този предмет е останал в наследство на индианците от оцелелите потомци на легендарната Атлантида, които са научили индианците да отглеждат царевица? Има хипотеза, че отворите в камъка са направени с инструменти, които едва ли са притежавали индианците.

Възможно е индианците да са използвали този предмет в качеството на култов идол – царевичен бог, който впоследствие са скрили от белите колонизатори. Загадката на тайнствения камък от Ню Хемпшър продължава да чака разкритие.Видяно 916 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *