Сънят помага да си спомним забравена информация

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Според неврофизиолози от Великобритания сънят помага на човека да си спомни неща, които изглежда отдавна са забравени. По този начин по време на отдих мозъкът ни анализира важната за живота ни информация.

962890251_0-e1438292455676Изследователите от университета Екзитър стигнаха до този извод след проведен експеримент. На доброволци им е било предложено да играят елементарна игра – те са били помолени да запомнят показващите се на екрана думи, като трябвало да се опитат да ги повторят няколко минути преди да заспят, след което и на следващия ден след събуждане.

Участниците в експеримента са си спомнили много повече информация сутринта, отколкото вечерта преди заспиване.

„Сънят практически е удвоил шансовете на нашите сътрудници да си спомнят нещо, което не са успели да направят в периода на бодърстване преди това“, казва един от авторите на изследването – Никълъс Дюмей.

Според учените цялата тайна се крие в хипокампуса (участъка в мозъка, отговарящ за числата и паметта). Когато човек спи, той „възпроизвежда“ преживяванията си от по-рано, благодарение на което думите се запомнят и възпроизвеждат много по-лесно след сън.Видяно 461 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *