Съзнание и ентропия – ред и хаос във Вселената

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Според втория закон на термодинамиката вселената е обречена. Част от закона за ентропията гласи, че всичко оставено на произвола се стреми към деградация и хаос.

Saznanie-i-entropiya-red-i-haos-vav-vselenata_7Въпреки, че съществуват обстоятелства създаващи порядък, естественият, или неутрален развой на събитията според учените е от ред към хаос. Вселената се дефинира като една велика машина, която забавя своя ход и с времето се износва. И този физичен закон създава неприятен и тъмен вид на света, образ, който се промъква в науката и философията.

Двама учени от университета в Минесота – Джордж Ланд и Бет Джарман, са част от не особено популярното за момента течение в науката, смятащо че е възможно вселената да се подчинява на закони от по-висш порядък. Твърди се дори, че тази висша организационна сила е свързана със съзнанието като фактор.

Съзнанието, само по себе си е все още неразбрано в научните среди. Някои учени разглеждат съзнанието като намаляващо ентропията, което му позволява да оказва влияние на иначе случайни и чисто физични процеси, като възвръща нормалното термодинамичното състояние.

Експерименти в университета Принстън показват, че с концентриране на съзнанието си, хората могат да оказват влияние на работата на генератори на случайни числа, карайки ги да показват 1 или 0. Оказва се, че разумът се стреми към ред в система от случайности.

Вижте още: Груповото съзнание оказва влияние върху физическата реалност

Според Ланд и Джарман науката игнорира очевидните странности на природата. Основните, креативни и непредсказуеми феномени, които са най-важните и задвижващи сили на вселената. Сред тези творения на природата е и човешкото съзнание.

„Хаотичното сътворение на всичко около нас от облак космически прах показва, че трябва да съществува по-висша сила, ръководеща всичко това.“ – Ланд.

Приема се, че ентропията действа в затворена система – система, която не може да получава енергия от външна среда. От друга страна тенденцията към ред може да се случи само в отворена система, или такава която получава енергия или информация отвън.

Живите същества получават енергия от външната среда, така чрез биологични способи се повишава реда вътре в организма. В замяна на това обаче се добавя безредици извън организма – пренасяме ентропията към външния свят. Във вселената като цяло ентропията продължава да се повишава, и това е масово разпространеното виждане в научните среди.

Доктор Алън Лесли Комбс от института за интегрални проучвания в Калифорния обяснява как създаването на ред всъщност се разпространява и разраства. Той оприличава системите борещи се срещу ентропията на сьомга скачаща срещу течението, и намира това за противоестествено. Явлението се наблюдава при всички живи организми, както и екологичните системи.

„Ясно е че такива системи не само са широко разпространени, но и са естествения резултат от процеси на собствено организиране, залегнали в базовата архитектура на космоса. Енергийните течения имат тенденцията за създаване на структури, които улавят енергията и я използват за създаването на дори по-сложни и приспособими структури. […] В резултат имаме един естествен космос, който се самоусложнява.“ – споделя Комбс.

Подобно повишаване на сложността и енергийни концентрации се наблюдават в човешкото съзнание. Комбс разглежда физиологичните и неврологични процеси.

„Съзнанието може да се разбира като комплексна система, изградена от хаотични физиологични процеси, но съзнанието ни създава смисъл от тези хаотични елементи и ги поставя в някакъв ред.“ – обяснява Комбс.

Докато съзнанието ни се занимава с неща с повишаваща се сложност, в мозъка се случват електрохимични промени. По-голямата сложност, асоциирана с опита на съзнанието, също така включва и повишаване на енергията, макар и в малки количества. Напредък, задвижван от енергийна динамика води до повишаване на нивото на организация.

Начинът, по който съзнанието въвежда ред и организация, е показан също и в изследване от 2014 година, проведено в Лондонския кралски колеж. Хора приели определен психеделичен медикамент показали повишена ентропия в определени аспекти на мозъчната функция. Предполага се, че ентропията се потиска в будно и осъзнато съзнание.

„Ние сме начинът на космоса да опознае и разбере себе си“ – Карл СейгънВидяно 906 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *