Съзнанието ли направлява еволюцията?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Съзнание или материя – кое е първопричината? Дали съзнанието е продукт на материята, или е причината, която направлява и оформя материята?

Saznanieto-napravlyava-evolyutsiyataВ съвремието, съзнанието се смята за субпродукт на централната нервна система. От тази гледна точка, съзнанието произлиза от физическото тяло, от материята. Повечето хора обаче смятат съзнанието си за дефиниция на това, кои са те самите, отвъд сложните решения на ежедневието. Понякога дори, човек може да преживее духовно пробуждане, което да промени живота му изцяло. Всеки човек може съзнателно да избере този път на пробуждане, да насочи съзнанието си към самия себе си. Какво означава това за мястото на съзнанието в науката?

Различна идея сред изследователите, водеща началото си още от 70-те, предполага различна, но добре позната дефиниция за съзнанието. Тази нова-стара идея се основава върху пропуските на невролози и психиатри в обясненията им за съзнанието.

Философите се занимават със съзнание от зората на човечеството, но истината е, че повечето учени просто се надяват един ден отнякъде да изскочи доказателството за физическо му обяснение.

Според интерпретацията на Ричард Доукинс /Richard Dawkins/ върху теорията на Дарвин за еволюцията на съзнанието, то ни е дало предимство в борбата за оцеляване от еволюционна перспектива. С други думи, способността ни да планираме, действаме и мислим креативно е позволила на човешкия вид да оцелее, въпреки заплахите. Но дали това е разумно и задоволително обяснение на съзнанието?

Една от най-вълнуващите теории е тази за Квантовия разум, според която съзнанието формира и поддържа реалността. Това е напълно противоположно на разпространеното схващане. Съзнанието е представено като един вид първичен инструмент, с който можем да осмисляме реалността и да й въздействаме.

Противоречиви доказателства предоставя професор Джеймс Беклър /James E. Beichler/, според когото съзнанието не само влияе на физическите ни тела, но и има способността да направлява еволюцията на индивида. Беклър показва, че връзките между невроните в мозъка се изменят според различните мисловни модели, при това постоянно. Това, според него, е силно доказателство за активната функция на съзнанието, как то моделира материя, а не обратно.

Според други съвременни проучвания, съзнанието може да въздейства дори върху ДНК в тъканите, например чрез медитация. Многобройни проучвания показват, че мозъкът е в състояние да променя ДНК чрез процес, наречен епигенеза. Ако съзнанието може да промени генетичната ни идентичност и тези промени се предадат на поколението, значи ли това, че съзнанието може да направлява еволюцията? Означава ли, че еволюцията има съзнателен компонент?Видяно 674 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *