Странните открития на Розета

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Много учени са наричали подобен вид комети „мръсни снежни топки“, но става ясно, че по-правилен е псевдонима „снежни прахови топки“, поради съотношението на газ и прах. Според Алесандра Ротунди, отговорник на проекта, съществуват и двата вида.

Strannite-otkritiya-na-Rozeta1Благодарение на космическия кораб Розета, учените вече могат да се наслаждават отблизо на една носеща се из космоса комета. Мисията Розета на Европейската космическа агенция от миналата година беше успешна и вече се получават данни за кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Оказва се, че тази комета е по-странна, отколкото се предполагаше, а учените се надяват чрез новата информация да се разбере по-подробно за това как са се развивали кометите във времето.

„Кометите изглежда се различават много една от друга. Тази конкретна комета потвърждава, че би било неправилно да ги обобщаваме.“ – казва Ротунди.

Учените вече са анализирали особеностите на повърхността на кометата, които разкриват преживяванията на древното й ледено тяло. Кометите са смятани за останки от зората на Слънчевата система, и изучаването им ще помогне да се подреди пъзела на историята на планетите.

Резултатите от Розета показват, че кометата е дом на органични съставки, въглеродно базирани молекули, които са познати като основните елементи на живота. Оказва се, че това е първият път, когато са засичани органични молекули в ядрото на комета.

Северната половина на кометата е покрита с дюни и скали, които приличат значително на геологични образувания на Земята, Марс и Венера. Тази комета няма стабилна атмосфера и висока гравитация, като планетите, и в същото време има структури, приличащи на пясъчни дюни. Как е възможно това?

Странните открития на Розета-2

Информацията още е в процес на изясняване, но Николас Томас от екипа учени, има своя теория. Според него е възможно газ в активните региони на кометата да причини странните образувания. Газ с висока скорост се придвижва от тези области, разпръсквайки се във вакуума на космоса, и по този начин образувайки дюни, е обяснението на Томас.

Гравитацията на кометата е слаба, а повърхността й се отличава с голямо разнообразие. Забелязват се гладки, прашни полета, под които се крие снежен слой, а на други места има скали. Праха по кометата е много фин и сух, като пудра.

Кометата е изключително черна, по-черна от въглен, тъй като няма вода или лед на повърхността си, вероятно поради многобройните си обиколки около Слънцето, изгорило всичкия лед на повърхността.

Интересен факт е, северната половина на кометата е сравнително топла, докато южната е по-студена. Това е индикатор за сезонни промени.

Откритията на Розета вероятно ще променят теорията за това откъде е дошла водата на Земята. Много учени смятат, че именно комети са донесли вода на Земята, но водата, открита на 67Р/Ч-Г е толкова различна от земната, че учените вече преосмислят твърденията си и възможността водата да е донесена вместо това от астероиди.

Проучванията на атмосферата на кометата показват, че прахови образувания се движат в орбита около кометата. Учените се надяват да разберат повече за това как са се образували и защо все още са в орбита. С приближаването на кометата към Слънцето, се освобождава по-голямо количество прах, което дава възможност за по-подробно изучаване на съотношението газ спрямо прах на кометата.

За сега не е ясно дали кометата е свързана двойка, на което прилича – две различни свързани космически тела.

Осветената от Слънцето повърхност е силно дехидратирана, но е възможно с осветяването на южното полукълбо, то да стане активно и по-топло. Променящата се слънчева светлина ще даде на екипа учени възможност да проучи по-задълбочено произхода на кометата.

вижте подробен анализ на мисията „Розета“ >>

документален филм в сайта за мисията „Розета“ >>Видяно 369 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *