Способни сме да предсказваме емоционални събития

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Напълно възможно е, подсъзнателно да усещаме предстоящи събития. Преди още да осъзнаем събитието, тялото ни реагира с промени в нервната система, сърдечната честота, кръвоносните съдове и кожата.

Sposobni-sme-da-predskazvame-emotsionalni-sabitiya-11Предсказване на бъдещето? Защо не?! Оказва се, макар и в повечето случай несъзнателно, че сме в състояние да предвиждаме напред в бъдещето, най-често от 1 до 10 секунди. Тялото реагира на информация за предстоящи събития. Осъзнаваме или не, нервната и сърдечно-съдова система вече знаят какво предстои, и се подготвят за настъпващата ситуацията като за вече позната такава.

Мета-анализ на над 20 независими експеримента показва, че хората са способни на подсъзнателни предсказания. Анализът е извършен от доктор Джулия А. Мосбридж и през октомври 2012-а е публикуван в списание „Frontiers in Psychology“.

В много от експериментите на участниците са показвани случайно избрани снимки, предназначени да бъдат емоционално провокативни или неутрални. Преди още снимката да е показана на доброволеца, тялото му вече има съответната реакция. Най-силни са реакциите, когато снимката е показана, но подсъзнателна промяна се регистрира секунди преди снимката да е видяна.

Учените използват интересна аналогия, за да обяснят този феномен. Представете си пръчка потопена в течаща вода. Пръчката представлява по някакъв начин значимо бъдещо събитие. Течението на водата представлява осъзнатото време.

Способни сме да предсказваме емоционални събития

Очаква се повърхността на водата след пръчката по посока на течението да носи белезите на събитието – в миналото. Но малко преди самата пръчка, срещу течението също се разпростира информация за предстоящото събитие – нагъване преди събитието. По същия начин тялото забелязва предстоящи стимули.

Учените отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания за категорично доказване на този феномен. Изводите могат да са два:

 • Съзнанието греши относно времето за отразяване на събитието – то се случва преди 10 секунди, но съзнанието реагира със закъснение;
 • Освен концепцията за причина-следствие от класическата механика, имаме и квантова причинно следствена връзка, която действа от бъдеще към минало.


Видяно 765 пъти • 

  Подобни материали

  

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *