Солената вода на Марс

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Откриването на вода на червената планета далеч не е откритие от типа „Еврика!“. То е резултат на дългогодишни изследвания, космически полети и технологични открития.

Първото, което насочва учените към търсенето на вода са именно следите, които тя би оставила по повърхността. Водата е активен участник в моделирането на земните, съответно и марсианските форми. За да се проследят подобни процеси са необходими години наблюдения. Много от предишните случаи на ерозия, се предполага, че са причинени от сух лед, а не вода.

Солената вода на Марс-1

Температурата на Марс е доста ниска, затова водата в течно състояние е солена. Марс замръзва през нощта много по-силно от Антарктида. Снимки, направени с апарата Phoenix, показват нещо като капки вода върху опорните стойки на спускаемия апарат. Това озадачава учените, но се оказва, че солта абсорбира вода от атмосферата, когато и температурата, и относителната влажност на въздуха са достатъчно високи. Предполага се, че при кацането си, апаратът е вдигнал в атмосферата прашинки соли перхлорат, и така са се кондензирали течни капчици.

Солената вода на Марс-2

Но ето, че ледът извлечен изпод осеяната с камъни повърхност на планетата, се оказва необикновено чист, с много малко примеси на почва. Това означава, че той не се е образувал от кондензация на влага в атмосферата, и не е следствие на снеговалеж.

Наличието на соли е установено само там, където се срещат сезонните потоци вода. Някои от тези соли позволяват на водата да се запази в течно състояние при температури до -70 градуса по Целзий.

Съществуват много видове соленолюбиви микроби, както и организми, способни да оцелеят в изключително ниски или високи температури. С последното откритие вероятността на Марс да съществува живот става доста голяма.Видяно 574 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *