Соларно гориво за реактивни двигатели?!

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Слънчевият реактор превръща CO2 и вода в „синтетичен газ“.

Финансиран от ЕС научноизследователски проект, наречен SOLAR-JET, създаде първото в света „слънчево“ гориво за реактивни двигатели от вода и въглероден диоксид [CO2]. За първи път изследователи успешно демонстрираха работата на цялата производствена верига за възобновяем керосин, при която като високотемпературен източник на енергия се използва концентрирана светлина. Проектът все още е в експериментална фаза, като до момента е произведено едва незначително количество гориво за реактивни двигатели, в лабораторни условия и с помощта на симулирана слънчева светлина. Резултатите обаче дават надежда, че в бъдеще всички течни въглеводородни горива могат да бъдат произвеждани от слънчева светлина, CO2 и вода. Превръщането на синтетичен газ в керосин може да направи полета на самолетите далеч по-безвреден за природата.

Соларно гориво за реактивни двигатели

Слънчевият реактор превръща CO2 и вода в „синтетичен газ“

Технологичният процес

В началната фаза във високотемпературен слънчев реактор, разработен в ETH Цюрих и съдържащ вещества на основата на метални оксиди, въглероден диоксид и вода се преобразуват в синтетичен газ с помощта на концентрирана светлина, чрез която се симулира слънчева светлина. След това синтетичният газ (смес от водород и въглероден моноксид) се преобразува в керосин с помощта на утвърдения метод на Фишер-Тропш.

Въпреки че производството на синтетичен газ чрез концентрирана слънчева енергия е все още в ранен етап на развитие, редица дружества, включително Shell, вече разгръщат в световен мащаб преобразуването на синтетичен газ в керосин. Комбинирането на двата подхода има потенциал да осигури сигурно, устойчиво и мащабируемо снабдяване с авиационно гориво, както и с дизелово гориво и бензин, или дори с пластмаси. Горивата, получени по метода на Фишер-Тропш, вече са сертифицирани и могат да се използват от съществуващите превозни и въздухоплавателни средства, без да са необходими изменения на техните двигатели или на инфраструктурата за горива.

Европейско финансиране

4-годишният проект SOLAR-JET започва през юни 2011 г. и получава 2,2 милиона евро финансиране от ЕС по линия на Седмата рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие [РП7]. Проектът SOLAR-JET обединява научноизследователски организации от академичните среди и промишлеността [ETH Цюрих, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum fur Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions и партньора в управлението ARTTIC].

В следващата фаза на проекта партньорите планират да оптимизират слънчевия реактор и да оценят дали технологията ще работи в по-голям мащаб и на конкурентни цени.Видяно 576 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *