Синигерите избират любовта пред храната

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Какво би се случило, ако птиците са принудени да избират между любовта и храната?

Както повечето птици, големият синигер е по-скоро моногамен. Всяка зима двойки-песнопойки се събират за да се подготвят за предстоящия брачен сезон и така прекарват много време заедно – избират територия, строят гнездо и се оглеждат за прехрана, не по-различно от хората. Силната връзка в двойката е забележителна, но какво би се случило, ако птиците са принудени да избират между любовта и храната?

Sinigerite-izbirat-lyubovta-pred-hranataЗа да открият отговора на този въпрос, зоологът Джош А. Фърт (Josh A. Firth) и колегите му от университета Оксфорд разполагат хранилки в горите в Англия. Някои от хранилките се отварят само за птици с чип с нечетно число, други са достъпни само за птици с чип с четно. Така двойки с еднакви чипове могат да отворят една и съща хранилка и да закусят със слънчогледови семки. Двойки с различни чипове обаче, трябва да се хранят по различно време и на различно място.

В продължение на три месеца учените наблюдават 17 двойки синигери, от които седем са с различни чипове и не могат да се хранят заедно. Учените откриват, че тези двойки посещават недостъпни хранилки четири пъти по-често от двойките с еднакви чипове. Това означава, че двойката остава заедно, дори когато това води до пропуск в храненето на единия.

Двойките синигери остават заедно, дори да трябва да гладуват, защото ще се нуждаят един от друг по-късно в отглеждането на поколението. Тази силна любов помежду им е ключова за оцеляването им, тъй като един родител не би могъл да се справи с повишаващите се нужди на малките, и затова успеха зависи пряко от стабилността на партньора. Звучи ли познато?

Подобно поведение се наблюдава при много животински видове, от примати до риби. Търсенето на храна с другарче е много по-продуктивно, отколкото сам. При експеримента синигерите доказали и интелигентността си, като се научили да се възползват от храната на партньора, през двете секунди време, необходими на хранилката да се затвори.

В България големият синигер, Parus major, е третата най-разпространена птица и е защитен от закона вид. Също така това е птицата-символ на София.

За повече информация относно защитени видове птици и как да помогнете в опазването им, посетете Зелени Балкани.Видяно 1116 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *