Светещият графен – най-малкият и ефективен източник на светлина

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

В националния университет в Сеул, Южна Корея за пръв път показват източник на видима светлина, изработен от графен – кристал от въглерод с дебелина като нагреваема жичка само от един атом. Графенът емитира ярка видима светлина.

„Този нов вид светлинен източник може да са използва в чипове и да проправи път към разработването на дисплеи, които са с дебелина на атом, огъващи се и парктически прозрачни, както и оптични комуникации, базирани на графен.“ – Янг Дък Ким, изследовател.

Sveteshtiyat-grafen-naj-malkiyat-i-efektiven-iztochnik-na-svetlina1Създаването на светлина с помощта на малки структури на повърхността на чип е от огромно значение за разработването на фотонни вериги, които използват светлина, вместо електричество. Съществуват доста начини това да се случи, но досега не е било възможно да се постави най-елементарното нещо – електрическа крушка, върху чип.

Това е така, защото крушката с нагреваема жичка предполага висока температура за да свети, а метални жички с микро размери не могат да устоят на подобни градуси. В допълнение, топлината от жичката се предава много бързо към околната среда на микро ниво, което би довело до повреди.

Видимата светлина от графена е толкова ярка, че може да се види с невъоръжено око. Интересното е, че спектъра на светлината достига пикове при специфични дължини на вълната, което според учените се дължи на взаимодействието на светлината, емитирана директно от графена и светлината, отразена от силициевия субстрат и преминаваща обратно през графена.

Графен и силиций

„Това се случва единствено поради прозрачността на графена, за разлика от обикновените нагреваеми жички, и това ни позволява да настроим емисионния спектър чрез промяна в разстоянието до субстрата.“ – казва Ким.

Способността на графена да достига високи температури без да разтапя субстрата или металните електроди се дължи на друго негово интересно свойство – когато се нагрява, топлопроводимостта на графена нараства. Това означава, че високата температура остава в една малка гореща точка, където се наслагва. Уникалните топлинни свойства на графена също така позволяват той да бъде нагрят до около 3 000 °C, което го прави високо енергийно ефективен.

Известно е, че първият материал, който Едисън използва за създаването на електрическата крушка е въглерод. Днес учените се връщат обратно към оригиналната идея, само че този път въглеродът е в най-чистия си вид – графен с дебелина един атом.

От BBC твърдят, че още тази година на пазара ще видим лампи от графен, които ще издържат 10% повече от познатите ни LED светлини и ще са дори по-ефективни от тях. А най-важното е, че поради простотата на изработка ще са многократно по-евтини.Видяно 316 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *