Ролята на интуицията в науката

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

intuition1Има ли място интуицията сред академичните науки?

Отговорите от анонимни анкети проведени сред различни академици и учени из цял свят, сочат че учените са склонни да игнорират емпирични данни, ако нещо не им се струва правилно. Средно в 50% от случаите учените игнорират резултати от различни изследвания, само защото „интуицията им е подсказала, че данните няма как да са правилни“.

Полезно ли е това за науката?

Естествено интуицията на учените е много по-различна – все пак се очаква умовете на тези хора да са ангажирани с доста по-сериозни занимания. Може би случаите когато учените си позволяват подобни маневри включват идеално познаване на средата на експеримента. В такива случаи допитване до вътрешните усещания може да спести доста време. Но може ли един такъв подход да е причина за грешки? Може би – необходими са много повече проучвания преди да се състави заключение, но интуицията ни „говори“, че може би се случва нещо по-различно от изглеждащото на пръв поглед. Независимо от начина, по който се стига до определен резултат, той многократно е бил проверен за да стане публичен – успехът на науката е неоспорим. Необходимо е обаче да преосмислим начинът, по който се стига до правилните заключения – чрез чисто логичен път, или често учените се допитват до шестото чувство? Практиката показва, че само логика не стига.

В крайна сметка се оказва, че репутацията на науката като чисто логичен инструмент за търсене на истината е доста преувеличена. Да не забравяме и случаите, в които едни от най-великите открития са се случили спонтанно – изникващи като прозрение в главите на мислителите.

Защо тогава е всеобщото разбиране, че в науката няма място за чувства и интуиция? Какво мислите вие – има ли място интуицията в академичните среди? Или всеки учен трябва строго да се придържа към определените правила и методи, без да си позволява импровизации?Видяно 614 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *