Растителен вирус забавя човешкия мозък

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Хората се заразяват от животни с какви ли не вируси постоянно. Как стои въпроса с растенията обаче?

Rastitelen-virus-zabavya-choveshkiya-mozak1Оказва се, че съществува вирус, за който се е смятало, че атакува само водорасли, а учените са го открили в човешки гърла, и установили, че този вирус предизвиква странни реакции в мозъците на тези хора.

Този вирус е наречен ATCV-1 и за пръв път е открит в проби на мозъчна тъкан преди няколко години. Но тъй като не е могло да се установи дали вируса е попаднал там преди или след настъпването на смърт, това откритие не довело до нищо сензационно. Но ето че наскоро този вирус е открит в гърлата на пациенти, страдащи от определено психиатрично заболяване, които са си били съвсем живи. Изникнал въпроса дали съществува връзка между наличието на този малко познат вирус, и състоянието на пациентите. И така, екип от учени от университета Джон Хопкинс, САЩ, предвождан от експерта по заразни болести Робърт Йолкен решава да се нагърби с нелеката задача да търси отговор на този въпрос.

ATCV-1 е вид хлоровирус, който обикновено атакува определени видове сладководни зелени водорасли. Докато вирусите, които атакуват така наречените висши растения, като папрати, иглолистни и цъфтящи растения, са сред най-малките по размери известни, то вируси, които атакуват водорасли, са най-големите, открити до момента. Те имат внушителните 600 протеиново кодирани гени и поведение, присъщо по-скоро на бактерия, отколкото на вирус. Също така имат възможността да променят когнитивните функции на човешкия си приемник, както открили Йолкен и екипа му.

За това откритие учените трябвало първо да проверят дали вируса присъства у здрави хора, след като вече е открит у заболели. От всичките 92 здрави доброволци, които се подложили на теста, проведен в Балтимор, САЩ, вируса е открит при 43 % от тях, и се оказало, че причинява странни неща на мозъците на щастливите притежатели.

Според публикацията, субектите, инфектирани с вируса са се справили с 10% по-зле от неинфектираните събратя при задачи, свързани с визуални процеси. Подобен тест е например свързването на поредица от числа с линия върху лист хартия, като инфектираните са се справили 10% по-бавно. Те също така са показали скъсено задържане на вниманието, и по-голяма вероятност за разсейване.

„Ефектите от ATCV-1 са малки, но категорични.“ – Казва Йолкен в публикацията.

След това екипа се заема със следващата част от проучването, като инфектира мишки с вируса, и също както хората, на мишките се предоставя когнитивен тест. Резултатите са повече от сходни с тези при хората, като инфектираните мишки се оказали лесно разсейващи се и се представили зле при изпълнението на пространствени и визуални задачи. Също както заразените хора, заразените мишки се нуждаели от 20% повече време за да навигират през лабиринти и прекарали 20% по-малко време да наблюдават обекти, пръснати из лабиринта.

„С този вирус изглежда създадохме едни глупави мишки, или политически коректно казано, мишки със затруднения в някои области.“ – казва Йолкен.

„Сходствата при хора и мишки подчертават често срещаните механизми, които много микроби използват, за да манипулират когнитивните функции и при хора, и при животни.“ – казва невробиолога Михаил Плетников, член на екипа, провел изследването.

Учените изследвали гените в областта около хипоталамуса на инфектираните мишки, за да проверят дали вируса е оказал ефект с продължително действие. Нормално функциониращ хипоталамус е от изключително значение за правилното пространствено усещане и създаването на спомени. Според резултатите от изследването обаче, присъствието на вируса ATCV-1 е променило дейността на повече от 1300 гени във хипоталамуса на инфектираните мишки. И макар самия вирус да не е открит в мозъка, Йолкен подозира, че той оказва влияние на имунната система на тялото от мястото си в гърлото и това стимулира реакция на мозъка, която предизвиква различни гени да се активират или деактивират.

Според учените ATCV-1 има същото поведение като известния паразит Toxoplasma gondii, който атакува хора чрез котки и сурови животински продукти и оказва влияние на мозъка на хората, променяйки поведението и характера им, като в тежки форми може да доведе дори до шизофрения, Алцхаймер или Паркинсон. Заразените имат забавени реакции, което води до повишена опасност от автомобилни катастрофи. Заболяването се нарича токсоплазмоза и физическите симптоми приличат много на обикновена настинка.

Вместо да разболеят приемния организъм, вирусите и паразитите може просто да си живеят щастливо в него като паразити, а присъствието им по случайност има забележими, но сравнително безобидни ефекти. 

И макар да не е приятно да си глупав, от това не се умира. Дори и да е причинено от вирус.Видяно 491 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *