Различен поглед над Слънчевата система

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Слънцето всъщност се движи с изключително висока скорост, от порядъка на 828 000 km/h. Е, тогава?

Всички знаем какво представлява нашата слънчева система, във всяко училище, във всяка класна стая има макети, кой не ги е виждал, та дори и изработвал я от картофи, я от топчета за пинг-понг?! Всички знаем, че слънчевата система изглежда ето така:

Традиционния модел с орбитите на планетите, движещи се в кръг около Слънцето, или така наречения хелиоцентричен модел.

Традиционния модел с орбитите на планетите, движещи се в кръг около Слънцето, или така наречения хелиоцентричен модел.

И въпреки, че този модел не е напълно погрешен, той (и учителите по физика) пропускат един много важен факт. Слънцето не е неподвижно. Слънцето всъщност се движи с изключително висока скорост, от порядъка на 828 000 километра в час.

Цялата ни слънчева система се движи в орбита около центъра на галактиката Млечен Път – „нашата“ галактика. А всъщност отнема 220 милиона години на нашето слънце да направи една обиколка около галактиката.

И след като това се знае със сигурност, би трябвало нашия визуален модел за слънчевата система да се промени – през цялото време е бил неправилен, непълен, ето на какво ни учат в училище. Всъщност, планетите се „вихрят“ заедно със слънцето и реално образуват една огромна Космична ДНК спирала. Като на снимката, описвайки една безкрайна синусоида.

Така става ясно, че нашето слънце с планетите от слънчевата система никога не са на едно и също място. Когато ние направим една обиколка около слънцето, вече сме изминали милиони километри през космоса, което означава, че тези космични цикли са много по-мащабни, отколкото сме си представяли досега.

Ето видео пример на познатия хелиоцентричен модел:

А на следващите два клипа на физика Насим Харамейн, ясно обясняват разликата. По красив начин, дигитално е представено как нашата слънчева система, и почти всичко във Вселената всъщност образува вортекс:Видяно 768 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *