Първа симулация на молекула, направена от квантов компютър

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Parva-simulatsiya-na-molekula-napravena-ot-kvantov-kompyutarИнженерите на Google постигнаха повратна точка в квантовите изчисления – те създадоха първата абсолютно измерима квантова симулация на молекула водород. Новината разкрива потенциала в квантовите тайни, скрити в химичните процеси.

Подобни операции често са невъзможни за класическите компютри, или отнемат изключително дълго време. За изчисленията за енергията на нещо като пропана например (С3Н8) е необходим суперкомпютър и 10 дни.

За да завърши симулацията, квантовият софтуерен инженер на Google Раян Бабуш си партнира с учени от университети като Харвард, Лорънс Бъркли и университета в Лондон.

Химическите реакции са квантови по природа, тъй като формират състояния на високо преплетени квантови суперпозиции. С други думи, състоянието на всяка частица не може да бъде описано индивидуално от другите, и това поражда проблеми при компютри, работещи с бинарни стойности от 1 и 0.

Универсалният квантов компютър на Google използва кюбити – бит, който може да бъде в състояние на суперпозиция, представлявайки едновременно и 1 и 0. Компютърът използва моделираща система от последно поколение, която имитира невронните мозъчни връзки на квантово ниво.

Първа симулация на молекула, направена от квантов компютър-2

След сравнение на резултатите от симулацията с реално отделената енергия от водородната молекула, графиките съвпадат почти напълно.

Според Бабуш преминаването към квантово симулирана и предсказуема химия може да модернизира областта в драматична посока и примери, за които днес не можем и да си помислим, и всичко това да е само върха на айсберга. Това е едва първата стъпка от моделирането на реалността, а приложенията са безкрайни – по-добри батерии, пластична електроника, нов вид материали и дори решаване на глобални проблеми.

Източник: fresh scienceВидяно 868 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *