Психически здравите хора също халюцинират

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Визуални и слухови халюцинации може да възникват не само у хората, страдащи от психически разстройства, изяснили са изследователи.

003543-e1432842077861Установено е, че около 5% от здравото население на планетата от време на време може да чува несъществуващи гласове и да вижда несъществуващи обекти.

Халюцинациите са образи, възникващи в съзнанието без какъвто и да било външен дразнител. Преди се смятало, че истински халюцинации (явление, при което мним обект се появява в обективното психическо пространство) не могат да възникват у психически здрави хора и се провокират или под влияние на психотропни вещества, или от шизофрения и други разстройства.

Група изследователи от университета на Куинсланд (Австралия) и Харвардската медицинска школа провели допитване сред 31 000 души от 19 страни, които никога не са посещавали психиатър. Участниците в изследването преминали сложни и подробни тестове, насочени за установяване на особеностите на тяхната психика. Резултатите показали, че около 5% от хората поне веднъж в живота си са изпитвали зрителни или слухови халюцинации, но не били установени никакви отклонения в тяхната психика.

Изследователите уточняват, че една трета от тези, които се сблъскват с халюцинации, са изпитвали това само веднъж в живота, още една трета – от два до пет пъти, а жителите на развитите страни се сблъскват с двата типа халюцинации по-често от тези, които живеят в развиващите се държави.

Резултатите от изследването на учените са публикувани в сп. JAMA Psychiatry.Видяно 1480 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *