Произходът на златото при „ранната“ Земя

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Нова перспектива предлага друга версия за образуването на благородните метали в ядрото на Земята

Нова перспектива предлага друга версия за образуването на благородните метали в ядрото на Земята

Учени предалгат нова версия за произхода на благородните метали, включително златото и платината. Преди около 4.6 млрд. години астероидите поддържали повърхността на Земята гореща и течна, като се разбивали върху нея. След време Земята натрупала значителна маса и високата температура и налягането задържали тези метали в най-горните слоеве на повърхността. В по-късен етап химични реакции със сяра издърпали тези метали надълбоко под повърхността на Земята. 

Работата на учените илюстрира не само какво се е случило със Земята през ранните й години, но също и защо тези метали са в толкова оскъдни количества в по-горните слоеве на земната повърхност.

„Това ни дава доста хляб за размисъл за формирането на планетите“

, казва Дейвид Руби, геохемист в Университета Бейройт в Германия, чийто екип докладва за откритието на 9-ти септември. Златото и платината се свързват с клас от химични елементи, познати като „желязо-любящи“. Когато са разтопени, те се свързват с желязото. Днес, грубо 98% от земните „желязо-любящи“ елементи са в богатото на желязо ядро. 

Повечето изследователи мислят, че тези елементи свързани с желязото потънали в ядрото, когато се е формирало през първите 10 млн. години от съществуването на Земята. Руби и неговите колеги казват, че историята е малко по заплетена. Те проучват как Земята се е образувала от фрагменти в орбита около новороденото Слънце. Всеки път, когато астероид е удрял Земята, я е нагорещявал и уголемявал, което е довело до покачване на налягането под повърхността.

При тази висока температура и налягане „желязо-любящите“ елементи стават по – малко „желязо-любящи“. Екипът на Руби изчислява, че през първите 100 млн. години от съществуването на Земята, когато тя е нарастнала до 60% от днешния й размер, условията задържали тези елементи по-скоро в средния слой – мантията – отколкото в ядрото.

„Тази идея е доста атрактивна, тъй като обрисува картина на постоянно настъпващи промени“

, казва Раул Фонсека, геохемист в Университета в Бон. Въпросът, обаче, е как са стигнали тези метали от мантията до ядрото, където са и днес. Отговорът според Руби е сярата. Експерименти под високо налягане, включващи разтопено желязо и сяра, показват, че наличието на сяра е накарало тези елементи да се преместят в ядрото. До този момент версията на Руби обяснява как повечето желязо-любящи метали са стигнали до ядрото, но екипът все още се опитва да обясни разпръсканите отломки благородни елементи под повърхността и мантията. В това отношение екипът на Руби и другите учени се обединяват във версията, че след постепенното изстиване на Земята други астероиди са донесли още такива елементи, които не са могли да стигнат до ядрото поради ниската температура на повърхността и оскъдното наличие на сяра. Тоест златото и платината, които изследователите намират днес, произхождат от една от последните доставки на тези елементи от астероиди.

Ричард Уокър, геохемист в Университета в Мериленд, казва, че изследването е доста интересно, но и също неналожително. Той се съгласява, че елементите са станало по-малко желязо-любящи след покачването на налягането, но мисли, че те биха могли да стигнат до ядрото и без тези допълнителни стъпки, предложени от екипа на Руби.

Руби и неговите колеги в момента работят по разширение на изследването отвъд земята. Той мисли, че е възможно да се правят предположения и за екзопланети и тяхната ранна история.

 Видяно 839 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *