Пробиотици и пребиотици – къде е разликата?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Повечето хора не намират разлика между пробиотик и пребиотик, като смятат, че са едно и също нещо, изписано по различен начин.

organic-fresh-foodЧовешкото дебело черво е орган, който служи като сметище за отпадъчни продукти, от които тялото не се нуждае. Там, обаче живеят повече от хиляди различни бактерии, като общия им брой достига десетки милиарди. И именно в дебелото черво работят пробиотиците и пребиотиците. Бактериите в дебелото черво носят десетки ползи за нашето здраве.

В представата за пробиотици влизат киселото мляко и киселото зеле, както и много хранителни добавки. Пребиотиците обаче, присъстват само в растения – това са фибри, които преминават през червата непроменени, и се установяват в дебелото черво.

Именно там се наблюдава разликата между про- и пребиотици – в дебелото черво. Когато добавим пет или десет милиарда пробиотични организма към червата, това може и да изглежда много, но всъщност е по-малко от 1% от организмите, които вече живеят там. Битката за територия с лошите бактерии си остава неравна. Ако обаче прибавим и пребиотици, които се явяват като хранителни запаси за добрите бактерии, те удвояват броя си на всеки 20 минути и достигат брой, непостижим с консумирането на който и да е пробиотик.

Пребиотиците се съдържат в много растения, които е желателно да консумираме всеки ден, за по-добро здраве, по-добра работа на храносмилателната система, по-добро абсорбиране на витамини и калций, повече енергия, и дори за борба с килограмите. Ето най-добрите съюзници в борбата с лошите бактерии.

 • Аспержи. Пълни с фибри, фолиева киселина и витамини В, дори съдържат и малко протеини. Естествен диуретик и предотвратяват подуване.
 • Банани. Богати на фибри и помощници на добрите бактерии, бананите са богат източник на калий, витамин В и витамин С. За предпочитане са добре узрелите банани.
 • Кромид и праз лук. Кромидът помага за прочистване на червата и подпомага добрите бактерии междувременно. Също така е натъпкан с антиоксиданти. Ако суров лук не ви допада, сотирайте или задушете леко на пара, преди да го използвате за разграждането на захари в червата.
 • Чесън. Богат на инулин, който има чудесни антибактериални свойства. Чесънът убива лошите бактерии, и подпомага растежа на добрите едновременно. Има високо съдържание на витамин В6, който помага за метаболизма и нервната система.
 • Зеле. Прекрасна пребиотична храна, с която могат да се направят чудеса в кухнята. Неслучайно е основната съставка при приготвяне на кисело зеле. Зелето е богато на витамини В комплекс, минерали, както и витамин С.
 • Боб и бобови култури. Бобът е известен като стимулатор на храносмилателната система, пълен е с олигозахариди, които захранват добрите бактерии, което е и причината бобът да е проблемен за някои хора. С постепенното му добавяне към менюто, тялото се адаптира към него и проблемите изчезват и се извличат само ползи. Бобът също така е богат на калий, протеини и фибри.
 • Кореноплодни. Те са богати на фибри, засищат и нямат много калории. Картофи, моркови, ряпа – лесни за храносмилане и спомагат за същото.
 • Ябълки. Чудесни поради антиоксидантите си, но и с естественото си съдържание на пектин са полезни и за храносмилането. Пектинът е храна за добрите бактерии, а ябълките са много добър източник на инулин и естествена фолиева киселина. Ябълките също така удължават чувството за ситост и помагат за поддържане на нивата на холестерол.


Видяно 354 пъти • 

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *