По-добра памет с магнитен шок

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Учени от Северозападния Университет в САЩ, установили, че нарочна стимулация на области от мозъка, отговорни за паметта, може да помогне в процеса на запаметяване. Използвания метод не е бил електрошок, а транскраниална магнитна стимулация (ТМС).

Po-dobra-pamet-s-magniten-shok1Практиката за физическо стимулиране на мозъка с цел да се облекчат симптомите на заболявания или травми води началото си от ранния 20-ти век. Електро-конвулсивната терапия например, позната още като електрошокова терапия, се използва и до ден днешен за третиране на симптоми на депресия.

Съществува обаче широко противопоставяне на този метод от обществото, което налага в модерната медицина за лечение на психични разстройства да се използват други методи на интервенция, като медикаменти и терапия. Едно наскорошно проучване обаче, възродява идеята за стимулиране на области в мозъка за подобряване на функционирането.

При този метод електромагнитни пулсации се прилагат на външната част на главата, над частта от мозъка, която ще бъде стимулирана, като всъщност физически контакт не се осъществява. Магнитната стимулация предизвиква електрическа активност, или импулси в третираната част от мозъка. И докато при електрошока се използват упойки и съществуват странични ефекти, магнитната стимулация не е инвазивна процедура – при нея пациента остава в пълно съзнание и може да усети единствено физически симптоми, като леко потупване по главата.

Този нов, неинвазивен метод използва електро-магнитна индукция, за да де-поляризира или хипер-поляризира невроните в мозъка, като използва бързо променящо се магнитно поле. Магнитните пулсации преминават лесно през черепа и стимулират нервните клетки. Този вид пулсации обаче не достигат разстояние повече от пет сантиметра, което именно позволява да се ограничи областта на третиране. Използваното магнитно поле е със сила, не по-голяма от тази на ядрено-магнитен резонанс, т.е. нивото не е опасно за хората.

Хипоталамуса е областта в мозъка, отговорна за паметта. Само че той е разположен дълбоко в мозъка и директна стимулация е меко казано трудна. Затова учените използвали ядрено-магнитен резонанс, за да открият области, разположени в близост до черепа , които са директно свързани с хипоталамуса. По този начин е третирана тази „линия на паметта“, за да се открие ефекта от терапията върху паметта.

За целите на проучването са избрани 16 доброволци. Половината от тях са подложени на 20 минути магнитна стимулация на линията на паметта в продължение на пет последователни дни. Другата половина получили същото третиране, само че еднократно. Всички доброволци били подложени на тестове за памет, както преди, така и след процедурите.

Теста се състоял в показването на снимки на хора, заедно с обикновени думи. След това на доброволците са показвани само снимките, а те е трябвало да си спомнят коя е думата към съответната снимка. В допълнение към този тест, след петте дни магнитна стимулация са направени нови снимки с ядрено-магнитен резонанс, за да се провери дали третираната „линия на паметта“ е претърпяла някакви промени.

Учените открили, че паметта на хората, получили продължителна транскраниална магнитна стимулация се е подобрила, както и на тези с еднократната доза. Какво обаче е причинило това подобрение? Дали подобрението е настъпило само в третираната „линия на паметта“, или мозъка е започнал да работи по-добре като цяло? 

За да разберат отговорите на тези въпроси, учените провели допълнителни изследвания на доброволците. Един от тестовете е стимулиране на двигателния център, например мърдане на палци, а друг тест е бил свързан с когнитивните способности. Резултатите напълно елиминирали варианта мозъка да е подобрил работата си от само себе си, водейки по този начин и до подобряване на паметта. А от снимките с ядрено-магнитен резонанс се виждало ясно, че взаимодействието между различните области на третираната „линия на паметта“ е много по-добро.

Авторите на изследването отбелязват, че тази процедура не може да бъде използвана за лечение на загубата на памет в следствие на неврологични заболявания или мозъчна травма. Транскраниалната магнитна симулация по-скоро предлага възможност за алтернативна форма на третиране, заместваща медикаментите, при болести като Алцхаймер. При други изследвания положителни ефекти са постигнати също така и при лечение на депресия, както и в превенцията на мигрена. Този метод се използва и за диагностика и измерване на активността и функционирането на различни части от мозъка.

Проблема с фармакологичната интервенция, или използването на лекарства, е, че е трудно, дори невъзможно да се третират отделни конкретни части от мозъка, и по този не-селективен начин се засяга мозъка като цяло, което води до нежелателни странични ефекти. А именно способността на магнитната стимулация да въздейства върху точно определени зони от мозъка дава надежда за нов вид третиране за подобряване на конкретни мозъчни функции, засегнати от заболявания или травми.

Въпреки, че идеята за „селективни“ или „умни“ лекарства, които засягат само увредените клетки, не е нова, засега не е достигнат никакъв напредък в тази област.Видяно 264 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *