Полезни ли са гъбите?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Polezni-li-sa-gabiteЗа гъбите и тяхната хранителна стойност.

Гъбите често се добавят към различни ястия. Ядивните гъби биват много различни видове, съдържат селен, полезен за пикочния мехур, произвеждат витамин D, когато са изложени на слънце, освен това са много ниско калорични. Трябва ли да включим повече от тях в менюто си?

Витамин D

Изложени на ултравиолетова светлина, те превръщат ергостерола си във витамин D. Ферми за гъби по света включват процедури с ултравиолетова светлина на гъбите си малко преди да ги откарат на пазара, за повишаване на нивата на витамина. Една порция гъби, около 85 грама, съдържа половината от необходимата дневна доза витамин D, което е особено важно за хора, които не консумират храни с животински произход.

Стимулират имунната система

Проучване, направено в Съединените Щати показва, че гъбите стимулират имунната система чрез повишаване на производството на антивирусни и други протеини, които се освобождават от клетките, когато се налага защита или оздравяване на засегнати тъкани. Според друго проучване гъбите стимулират съзряването на клетките на имунната система.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които помагат в борбата със свободните радикали, които са резултат от оксидацията в човешкото тяло и водят до състаряване. Антиоксидантите обикновено се набавят от плодове и зеленчуци, но печурките имат същата антиоксидантна способност, както и червените чушки.

Метаболизъм

Витамините В са жизненоважни за превръщането на храната (въглехидратите) в гориво (глюкоза). Витамин В също така помага на тялото да усвоява мазнини и протеини, както и на метаболизма като цяло. Гъбите са богат източник на витамин В2 и В3, в зависимост от вида съдържат от 30 до 40%, от дневната препоръчителна доза.

Пикочен мехур

Седем независими проучвания показват, че колкото по-високи са нивата на селен в кръвния серум, толкова по-нисък е шанса за рак на пикочния мехур. Селенът има силен защитен ефект. Много видове гъби са богати на селен, като процентите за покриване на дневно необходимата доза варират от 17% до 47%, в зависимост от вида гъби.Видяно 398 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *