Под въздействието на LSD

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

За първи път, след повече от 40 години, се провежда клинично тестване на LSD.

first-human-trial-of-lsd-in-40-yСтане ли въпрос за психоактивни вещества, повечето от нас се парализират при мисълта за загуба на разсъдък, дори само за миг. Психотропните вещества, за едни хора са рецепта за добро парти, а за други те са крайно опасни и много често – еднопосочен билет. Но независимо как повечето от нас ги виждат, и въпреки факта, че правителството си затваря очите за много от положителните изследвания, все повече психоактивни вещества дават надежда за лечението на редица психични състояния и дори хвърлят допълнителна светлина върху разбирането ни за човешкото съзнание.

Така например веществото кетамин е добре познато в медицината като обезболяващо, използва се както при хора, така и при животни. Проучвания обаче показват, че освен обезболяващите си качества, притежава и забележителна способност да третира депресия, биполярно разстройство и суицидно поведение. Забележително е изключително бързото му действие като антидепресант, постига ефекта си до два часа, за разлика от използваните антидепресанти, при които ефекта може да се забави с месеци.

Канабисът пък има потенциал в лечението на проблеми с концентрацията и съня. Всъщност, канабисът има и някои други обещаващи приложения, но те са извън психотропното му действие.

Различни други халюциногени, като активното вещество в така наречените „магически гъби“ – псилоцибин, може да помогне на страдащи от посттравматично стресово разстройство и дори Паркинсон. А най-силното психоактивно вещество LSD би могло да лекува безпокойство, депресия, алкохолизъм и дори възпалителни заболявания.

За съжаление, независимо от обещаващите първи клинични резултати, съществуват сериозни пречки в този тип изследвания, като социалното настроение и законите, страхът и лошата репутация на психоактивните вещества.

И все пак, малцина успяват да проведат съвременни клинични изследвания на психоактивни вещества, като LSD, кетамин и псилоцибин. И както става ясно, освен техният потенциал като лекарства за лечения на редица заболявания, учените се надяват с помощта им да отключат някои от мистериите на човешкото съзнание.

Един от малцината е David Nutt, професор по невропсихофармакология в Imperial College, London.

„Независимо от уникалната възможност която ни дава LSD да разберем повече за човешкия мозък, политическата стигма смълчава този тип изследвания, […]“ споделя Nutt, посочвайки, че от както LSD е забранен, е проведен само един единствен клиничен тест на веществото. „[…] Там където науката има потенциал да прави добро, не трябва да си играем на политика.“ – допълва той.

До тук, Nutt изследва 20 обекта, под въздействието на умерена доза LSD, като използва fMRI и MEG за да документира ефекта върху мозъка.

Предполага се, че действието на LSD е подобно на псилоцибин, намалява притока на кръв в контролните центрове на мозъка, забавяйки тяхната активност, което в крайна сметка подобрява връзката между различните области в мозъка. По този начин, далечните в нормални условия области, започват да комуникират помежду си, това може би е и причината да се наблюдава засилена креативност при обекти под въздействие на тези субстанции. Ще знаем със сигурност след завършване на втория етап от изследванията на професор David Nutt.

Работата на David Nutt може да следите в платформата walacea.com както и в официалния сайт на beckleyfoundation.org.

Под въздействие на LSD, самите преживявания хората описват по много и различни начини, най-често обаче споделят, че лексиката е твърде бедна, за да изразят „пътуването“. Интересен факт е, че подобни затруднения имат и хора, изпитали сензорна депривация.

„Всичко е живо. Това е реалност. Иска ми се да можехте да го видите. […] Въздуха, измеренията, призмите и лъчите, всичко преминава надолу през мен.“ – споделя тя с наблюдаващия психиатър.

Видео от 50-те години показва една домакиня, изпитала първото си контролирано преживяване с LSD. Забележително е колко чудесно се чувства, изумена от света около нея, от въздуха, от молекулите в него, изразявайки искрено съжаление, че не може да опише достатъчно ясно усещанията си, поради липсата на думи.

„Психеделичните вещества са незаконни не защото любящото правителство е загрижено, че някой ден може да скочите от прозореца на третия етаж. Тези субстанции са забранени, защото разрушават изградените обществени модели и културни норми на поведение и обработване на информацията. Така се отваря възможността да разберем, че всичко, което знаем, може да е погрешно.“ – George Orwell.Видяно 1058 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *