Паяците летят и ходят по вода

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

dn27827-1_1200-950x633Пътешественици и мореплаватели, включително и Чарлз Дарвин, отдавна са казвали, че са виждали летящи паяци, които се намират много далече от брега и кацат на корабите им, пише NewScientist.

Знае се, че паяците са способни да използват коприната си, за да се задържат във въздуха по време на вятър, но какво се случва, когато вятърът ги издуха към морето и попаднат във водата?

Досега се е смятало, че се давят, но излиза, че те са също толкова ловки във водата, както и във въздуха. „Изглеждаше като илюзия“, казва Морито Хаяши (Morito Hayashi) от Лондонския университет за естествена история (London’s Natural History Museum).

Той първи забелязал в лабораторията си, че обикновени паяци могат да плават. Той изучавал летенето им и се опитвал да разбере как успяват да излетят, но станал свидетел на странното им мореплавателско поведение. „Бях изумен, когато видях, че тези обикновени паяци, които се срещат във всяка градина или двор, имат подобни умения и никой досега не го е забелязал“, допълва Хаяши.

„Едно от най-невероятните неща е, че никой досега не е забелязал това“, казва колегата му Сара Гуудакър (Sara Goodacre). Някои видове паяци изплитат „кошници“, които им позволяват да дишат под вода, а за други се знае, че ловят и ядат риба. Но досега никой не знаел, че обикновените паяци могат да ходят по вода, може би защото тези, които го правят, са много малки – обикновено с размери до 2 милиметра.

За да разберат как точно го правят, Хаяши, Гуудакър и други изследователи наблюдавали плавателните умения на 325 индивида от 21 различни вида, взети от различни местности в Обединеното кралство.

dn27827-2_1200-e1436109625908В лабораторията учените поставили паяците на малки плочи, залети с вода, и след това създавали вятър чрез малки въздушни помпи. Всички паяци успели да се задържат над водата. А 201 от 325-те индивида успели даже да се движат по водата.

Повечето паяци се опитали да хванат вятъра, като правели „платна“ от паяжината си. Някои насочвали предните си крака във V-образна форма (снимката горе), а други насочвали коремите си нагоре – еквивалента на челна стойка във вода.

Когато паяците били изложени на вятър, но наблизо нямало вода, те не показвали никои от тези умения. Паяците могат да плуват еднакво добре както в солена, така и в сладка вода. Някои паяци дори могат да пресъздават еквивалента на котва, като изстрелват нишки паяжина, за да се закрепят за различни повърхности (в експеримента се закотвяли за ръбовете на плочите).

dn27827-3_1200-e1436109666183Гуудакър смята, че определящият фактор е размера – само по-леките могат да тичат по водата. „Смятам, че горната граница е около 5 милиметра“, добавя тя. Сега учените се надяват да покажат паяци, които могат да плуват и в естествена среда. Също така изследователите искат да видят, какво значение има това странно умение за еволюцията и географското разпространяване на паяците.

„Това изследване може да помогне да разберем, защо паяците са винаги едни от първите заселници на нови острови“, казва Стефан Хетц (Stefan Hetz) от университета Хумболдт в Берлин. „Досега смятахме, че паяците колонизират нови места само по въздух, явно са и добри мореплаватели.“Видяно 950 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *