Отровните плодове и зеленчуци, които ядем всеки ден

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Количеството прави разликата, между полезно и вредно.

Всички вярваме, че консумирането на плодове и зеленчуци е здравословно и не може да навреди по никакъв начин, но ще се изненадате да откриете, че в много често консумирани храни се крият опасности. Отрови, които могат да разболеят, парализират и дори убият. Но какви са реалните опасности, които ни дебнат в някои от любимите ни храни?

Индийско орехче

Индийско орехче

Индийското орехче съдържа миристицин, което е психоактивно вещество. Прекаляването води до повръщане, изпотяване, световъртеж, халюцинации и главоболие. Добрата новина е, че количеството индийско орехче, използвано при готвене, е изключително нищожно за предизвикване на каквито и да е симптоми.

Червен боб

Червен боб

Червеният боб съдържа отровата фитохемаглутинин (РНА), от която човек може сериозно да пострада, дори са документирани редки случаи на смъртоносно отравяне. Затова бобът трябва да се подлага на предварително варене от поне 10 минути или накисване, дори и след това да се готви дълго на бавен огън. Бобът става пет пъти по-токсичен, ако се нагрее само до температурата за бавен огън. Така, че е по-добре да се използва боб от консерви, ако ще се слага направо в яхния или друго ястие, за да се изключат посещенията в болница.

Шоколад и какаови зърна

Kakobohnen und Schokolade

Шоколадът не е опасен за хората, но една съставка в него, наречена теобромин е токсична за кучета и котки. Собствениците на домашни любимци трябва да държат шоколада далече. За нещастие, също както и антифриза, шоколадът е сладък, и четириногите обичат да го консумират. Дори 40 грама могат да разболеят животното сериозно. Натравянето е лечимо, но скъпо, а в големи дози убива.

Хората също не са съвсем имунизирани, но обикновено дозата е недостатъчно висока за да предизвика проблеми. Изключение са възрастните хора, което могат да открият, че имат непоносимост към теобромин.

Домати

Домати

Листата и стъблата на домата съдържат алкалоидни отрови като атропин, които причиняват световъртеж, главоболие и стомашни неразположения. Известно количество отрови се открива и в зелените домати. Медицината помни една документирана смърт, но като цяло е почти невъзможно човек да усети каквото и да е неразположение.

Костилкови плодове

Череши, кайсии, праскови и сливи – всички те съдържат цианогенни гликозиди, които образуват цианид в костилката. Поглъщането на костилка или две няма да ни навреди, тъй като човешкото тяло е способно да се справи с малки дози цианид. По-опасно е, ако сдъвчем костилката. Тази опастност е особено голяма за децата, които са лакоми или ги мързи да премахват костилките. По няколко човека умират всяка година от ядене на костилки, но за целта се изисква упорит труд.

Ревен

Ревен

Най-вероятно никой няма да умре, ако яде иначе отровните листа, но все пак те съдържат соли на оксаловата киселина, които могат да доведат до проблеми с бъбреците, конвулсии и дори кома. Стъблата на ревена са напълно безопасни, а дори и да си похапвате листа ще се наложи консумацията на поне 3 килограма, за да се отрови човек. И все пак, просто не ги яжте.

Картофи

Картофки

Картофите са безопасна храна, освен ако не са позеленели или имат кълнове. Там се съдържа соланин, който се развива с излагането на слънчева светлина, което е и причина картофите да се държат на тъмно и хладно място. Консумирането на твърде много позеленели картофи води до сериозни храносмилателни проблеми и дори смърт.

Ябълки

Ябълкови семки

Ябълката е най-разпространения и полезен плод. Освен ако не я консумирате със семките. Също както и костилките, семките на ябълките съдържат цианид. Семките от една или две ябълки не биха навредили на никой, но са известни случаи на смърт, от консумирането на твърде много, и по точно – водна чаша пълна с ябълкови семки.Видяно 2158 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *