Отдел червени водорасли – (Rhodophyta)

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

red _algaeВ отдел Червени водорасли са включени около 4000 вида. Наречени са червени, защото мнозинството от тях са обагрени в червени тонове – от нежно светлочервено и розово до тъмнопурпурночервено и виолетово.Червените водорасли в по-голямата си част са типични морски растения. Те саразпространени във всички морета и океани от Арктика до Антарктида, но за разлика от кафявите водорасли мнозинството от тях са „предпочели“ топлите южни морета и в тях се развиват най-масово.

Почти всички морски червени водорасли са типични дънни растения, но се заселват главно по скалистите и каменистите дъна, както и по кораловите рифовеи подводните пристанищни съоръжения. Голям брой видове червени водорасли живеят също като епифити по „стъблата“ и „клоните“ на някои от по-едритекафяви водорасли. Червените водорасли растат на различна дълбочина в морето и често се спускат по-дълбоко от кафявите. Обаче най-добре се „чувствуват“ и се развиват най-масово както повечето други водорасли в дълбочините до 20 – 40 м. Около 400 вида червени водорасли са се заселили и в сладките води.

Те обаче рядко са обагрени червено, мнозинството са зелени и синкаво зелени, дори възкафяви. Освен това за разлика от своите морски родственици почти всички видове сладководни червени водорасли са „любители“ на студените бързо течащи води, затова най-често могат да се видят по камъните и скалните дъна на планинските потоци. Мнозинството от червените водорасли са сравнително едри многоклетъчни растения, които на дължина стигат от няколко сантиметра до над един метър. Сред тях обаче има и едноклетъчни видове с микроскопични размери. Изключително разнообразен е и външният вид наталуса на червените водорасли – от прост нишковиден, лентовиден и листовиден или от прост храстовиден до изумително наподобяващ по външен видпокритосеменно растение. Интересна в това отношение е кървавочервената делесерия (Delesseria sanguinea), която е широко разпространена в Атлантическия океан и в северните морета. Нейният кървавочервен талус е разчленен на клонки и продълговато елипсовидни пластинки с мрежа от жилки, които външно имитират напълно листа на покритосеменно растение. По икономическо значение червените водорасли се нареждат непосредствено след кафявите. Те се използуват като зеленчукови растения и като суровина при промишленото производство на фураж, торове, агар и други продукти.Видяно 658 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *