Ореол от тъмна материя

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Учени от института по физика и математика на вселената Кавли изучават разпространението и еволюцията на ореолите от тъмна материя около галактиките. Чрез детайлно сравнение на теория и симулации, те постигат по-добро разбиране на фундаменталната физика на Вселената.

Oreol-ot-tamna-materiya1По стандартен сценарий за формиране на космическа структура като тъмната материя, с енергиен бюджет около пет пъти по-голям от този на стандартната материя, процеса започва със гравитационно създаване на пълни с обекти области, или така наречените ореоли на тъмна материя. След това тези ореоли привличат газ и в крайна сметка образуват звезди и галактики. За да се извлече информация от триизмерните карти на галактики, е важно да се разбере гравитационната еволюция на тези струпвания на ореоли от тъмна материя през историята. Това се нарича проблем на отклонението на ореол.

„Много проучвания са описали проблема теоретично, но до момента няма извършена симулация. Затова нашите проучвания са базирани на математическа симетрия.“ – казва Тепеи Окумура от института Кавли.

Ореолите не могат да бъдат наблюдавани директно, но съществуването им е потвърдено от ефекта, който оказват върху движението на газ и звезди в галактиките.

Учените демонстрират, че за обяснението на проблема на отклонението на ореол трябва да се имат предвид термини от по-високо ниво, произлизащи от ефекти на околната среда, като гравитационната приливна сила. Също така потвърждават, че размера на този ефект съвпада с простите теоретични предположения.

Резултатите от проучването в Кавли позволяват разпределението на ореоли от тъмна материя да бъде предсказано по-точно, чрез обръщане на внимание на термини с по-високо ниво, неупоменати в литературата.

„Нашият изчистен модел вече е приложен към съществуващи анализи на информация. Това проучване подобрява измерването на съществото на тъмната материя и масата на неутриното. А като цяло имаме по-добро разбиране на фундаменталната физика на вселената.“ – казва Шън Сайто.Видяно 660 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *