Опасни ли са енергийните напитки?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Енергийни напитки, буустъри и кофеин…

opasni-li-sa-energiinite-napitki1Енергийните напитки се рекламират широко и носят гръмки имена. Студенти ги консумират като вода, когато се подготвят за изпити и носят тениски с логото им. По-полярни са и от безалкохолните напитки. Само че вече са наблюдавани от здравните министерства в повечето страни, и се предприемат мерки за забраната им за лица под 18 години. Една конкретна марка се разследва като вероятна причина за пет смъртни случая.

Свръх натоварване

Днешните енергийни напитки са натъпкани с много вещества, без които преспокойно можем. Стимуланти като кофеин, гуарана, зелен чай, рафинирана захар и цял коктейл от синтетични оцветители, овкусители и консерванти са масово използвани. И за разлика от обикновени безалкохолни напитки и кафето, енергийните напитки не са регулирани от закона в много страни. Много от тях дори не изписват на етикетите си съдържанието на кофеин, което може да достигне до 260 милиграма. Повечето специалисти по здравословно хранене препоръчват дневна доза от кофеин не повече от 400 милиграма, което е три чаши кафе по 135 милиграма кофеин всяка. Съдържанието на захар в енергийните напитки също е много високо, като достига 54 грама в кутийка – над четвърт чаена чаша. Друг проблем е, че повечето хора не отпиват на бавни глътки напитката, както би се консумирало кафе или чай, а пият на големи глътки така, както би се консумирала вода. Това води до бързо повишаване на нивата на кофеин в кръвта, което увеличава риска от странични ефекти като сърцебиене и високо кръвно налягане.

Енергийни шотове

Напоследък нараства популярността на така наречените енергийни шотове, които са с джобни размери за ударна доза кофеин, предназначение основно за офис работници с дълъг работен ден. Водеща марка обаче се забърка в неприятности, след като беше докладвано за 13 смъртни случая, вероятно свързани с енергийната напитка. Проблем се появява, когато хората, особено младите комбинират употребата на енергийни напитки с кафе и други напитки, съдържащи кофеин. Според последен доклад на доктор Джим Уайт, говорител на американската академия за хранителни вещества и здравословно хранене, комбинацията от кафе, енергийна напитка и зелен чай може да доведе до мега дозиране на кофеин през деня, което може да причини нервност, безсъние, гадене, повръщане, учестен сърдечен ритъм и високо кръвно налягане.

Златната среда

Експерти диетолози препоръчват да се намали консумацията на енергийни напитки и шотове. Също така да не се допуска изпиването им наведнъж, а да се отпиват малки глътки през по-голям интервал от време. Не е препоръчително и комбинирането им с други напитки, съдържащи кофеин или захар. И като цяло, всеизвестно е правилото, че дозата прави отровата.Видяно 440 пъти  •  

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *