Окото на Сахара

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Структурата Ришат, или Окото на Сахара (Eye of the Sahara), както още се нарича това място, е геоложко образувание в мавританската част на пустинята Сахара, близо до град Уадан.

Заобиколен от хиляди квадратни километри абсолютно безжизнена и безформена пустиня, този участък от релефа във вид на концентрични окръжности с диаметър 40-50 км се вижда дори от Космоса поради характерната си форма на гигантски амонит. Дълго време се смятало, че този невероятен природен обект дължи съществуването си на падането на метеорит, тъй като бил подобен на образувания на Луната и Меркурий. Но след редица изследвания тази теория била отхвърлена и я заменила друга – за изцяло геоложкия произход на Окото на Сахара.

Концентричните кръгове всъщност са образувани от варовик и палеозойски кварцити, формирали се във вид на уникален конгломерат под въздействието на ерозията. Интересно е, че възрастта на утаечните породи в центъра на структурата Ришат е около 2,5 млрд. години, а възрастта на пясъчника, от който се състои последното от тези образувания, е приблизително 480 млн. години.

This slideshow requires JavaScript.

Учените са отхвърлили и хипотезата за вулканичен произход на пръстените, тъй като отсъства купол от вулканични скали. Сега част от геолозите са склонни да смятат, че Окото на Сахара се е образувало в резултат на естествен процес на ерозия (физическо и химическо обветряне) след издигане на голям участък от земната кора.

Това е бил продължителен процес, но кръглата форма на образуванието и до днес озадачава учените.Видяно 793 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *