Озоновата дупка започва да изчезва

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Илюстрацията показва промяната в озоновия слой над Антарктика от 1979 до 2011г. Наблюдава се изменение от лилаво (ниско количество озон, през синьо, зелено, жълто и оранжево (голямо количество озон)

Илюстрацията показва промяната в озоновия слой над Антарктика от 1979 до 2011г. Наблюдава се изменение от лилаво (ниско количество озон, през синьо, зелено, жълто и оранжево (голямо количество озон)

Почти всяка държава в света е подписала Монреалски протокол от 1987г. Той забранява употребата на CFC (хлорофлуоровъглероди), за да спре разширяването на озоновата дупка над Антарктида. Почти десетилетия по-късно става ясно, че усилията не са били напразни. Изследователи от Масачузетския технологичен институт откриха, че озоновата дупка над Антарктика е напът да изчезне!

Екип от експерти обяви, че озоновата дупка се е свила с повече от четири милиона квадратни километра или половината от територията на САЩ. Това се случва от 2000г. насам, когато изтъняването на озоновия слой достигна връхната си точка.

„Вече сме сигурни, че общите усилия могат да спасят планетата. Това е много добре за нас, нали? Не сме ли прекрасни човешки същества, след като успяхме да обединим целия свят и колективно да си кажем ‘Хайде, да се отървем от тези молекули?’ „

, разказва изследователят Сюзан Соломон. Озоновата дупка е открита за първи път през 1950г. Но притесненията започват да растат едва през средата на 80-те години на миналия век. Именно тогава учени от Британския антарктически институт забелязват, че дупката се разширява.

CFC или хлорофлуоровъглеродите представляват химични съединения, които се отделят от процесите на химическо чистене, хладилниците и аерозолите. Причината е, че хлорът, който те отделят „изяжда“ озона. Соломон смята, че ако нивата на хлор в атмосферата продължават да намаляват със същата скорост, озоновата дупка може да изчезне напълно до средата на века.Видяно 1194 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *