Някога планетата Земя била оранжева

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Днес Земята често е наричана „синята планета“. Но преди 2,5 милиарда години, поради изобилието от метан в атмосферата, по-правилно би било да се нарича „оранжевата планета“.

Nyakoga-planetata-Zemya-bila-oranzhevaУчени от университета във Вашингтон използват данни от геологични проучвания, за да разберат как е изглеждала планетата преди 2,5 милиарда години. Целта е да се установи как това може да се използва при изучаването на екзопланети и наличието на извънземен живот.

През архайската ера молекули метан в атмосферата се разпадат от слънчевата светлина на комплексни хидровъглероди – органични съставки от водород и въглерод, които придавали на Земята оранжев оттенък, нещо като смог, който можел да се забележи от космоса. Има два възможни начина за произхода на метан в атмосферата – биологичен, като отпадъчен продукт на живота; геологични процеси, като тези от луната на Сатурн – Титан.

Така според учените откриването на екзопланети с оранжев цвят може да означава, че те преминават през същите процеси, през които е преминала планетата Земя в ранната си възраст.

За да се определи причината за оранжевия цвят на екзопланета, е необходимо да се определи количеството въглероден диоксид. Голямото количество въглероден диоксид предполага, че планетата е подобна на Земята, а ниски нива се наблюдават при планети като Титан.

Синьото сияние, което се простира от 20 до 70 километра в космоса около Земята, поради високите нива на кислород днес е синьо.Видяно 495 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *