Ново проучване се опитва да обясни феномена дежавю

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Глич в матрицата или просто грешка в работата на мозъка?

maxresdefaultНа френски, „дежа вю“ буквално означава „вече видяно“. Терминът обяснява феномен при който, случващото се в настоящето се възприема като вече нещо преживяно. Учените от векове се опитват да обяснят феномена дежавю, както и да открият причините за появата му. Сега, екип от учени може би е по-близо до отговора.

Акира О‘Конър от университета Сейнт Андрюс в Англия, намира начин, чрез който да предизвика усещане за дежавю в лабораторни условия, и така улеснява изследването на феномена. Това се случва с помощта на нов метод, използван от учените за „имплантиране“ на фалшиви спомени в умовете на участниците.

При този метод се използва списък от свързани думи, например – легло, възглавница, нощ, като нарочно се избягва обединяващата дума – сън. След кратко разсейване, участниците се изпитват за всички думи, които си спомнят, като повечето от тях са убедени, че „сън“ е била една от тях. Така се имплантират фалшиви спомени, но това не е същото дежавю.

Затова О‘Конър с колегите си добавя една стъпка към експеримента. При прочита на списъка с думи те са попитани дали са чули дума, започващата с буквата „с“. Разбира се, всички отговарят, че не са.

След известно време, участниците трябва да възпроизведат всички думи знаейки, че не са чули дума започваща със „с“, но в същото време фалшивият спомен от думата „сън“ е там, което създава странното познато усещане – дежавю.

Методът е използван върху 21 участника, докато учените изследват какво се случва в мозъците им. Интересното е, че въпреки че техниката използва упражнения за памет, областите в мозъка, свързани с паметта не са тези, които се активират. Активните области вместо това са в предната част на мозъка, свързани с вземането на решения и асоциациите.

Какво общо има вземането на решение с дежавю? Според О‘Конър, усещането за дежавю е причинено от търсенето на мозъка информация в паметта, който разбира, че има грешка – сякаш това се е случвало, но няма данни за него.

Така, както возейки се в превозно средство се получава разминаване между усещанията за движение и тези за неподвижност, така и при дежавю се получава конфликт за усещането за наличие на определен спомен.

Проучването а в малък мащаб, а резултатите тепърва ще бъдат обработвани от различни институти. Това е една интересна начална точка, като дежавю може да се окаже много по-комплексен феномен от просто фалшиви спомени.

Около 70% от хората са изпитвали поне веднъж дежавю, О‘Конър обаче не е сигурен дали това е нещо добро за мозъка. От една страна дежавю може да има положителен ефект, тъй като показва способността на мозъка за поддържане на паметта в добра кондиция, но от друга страна, дежавю може да предизвика параноя, тъй като хората може да започнат да не се доверяват на паметта си.Видяно 844 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *