Не си ти, когато си гладен. Но защо?

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Идеята, че когато сме гладни, се превръщаме в друг човек, често агресивен и ядосан, не е само идея, а факт. Ето как понижената кръвна захар може да направи някои хора да се държат като изгладнели зверове.

Ne-si-ti-kogato-si-gladen.-No-zashtoСпоред проучване, нивата на кръвната захар оказват директно влияние върху начина, по който съпрузи се държат един с друг. Проучването е проведено в университета в Охайо от психолога Брад Бушман, и е отнело три седмици. Участвали са 107 двойки. Оказало се, че когато кръвната захар на индивидите е с по-ниски от нормалните нива, те стават значително по-агресивни и дори зли към половинките си.

Това се установило чрез добрата стара вуду кукла – всеки от участниците е получил по една, представляваща законната половинка, заедно с 51 игли. Импулсите на агресия са измервани с броя на иглите, които всеки е забил в куклата, всяка нощ в продължение на трите седмици на експеримента.

Агресията също така е измервана чрез неприятни звуци, които всеки е можел да пуска на съпруга или съпругата си в слушалките, които е трябвало да носят. Звуците са от най-дразнещите, като зъболекарска машинка или драскане с нокти по черна дъска.

Хората, които са имали по-ниски нива на кръвна захар в кръвта са забивали повече игли в куклите и са пускали по-често и за по-дълго време дразнещите звуци на съпрузите си, от тези, които имали предостатъчно глюкоза в организма си.

„Хората често са най-агресивни именно към най-близките си, какъвто е интимния партньор. Насилието между интимни партньори частично е резултат от липса на самоконтрол. Самоконтролът на агресивни импулси изисква енергия, а голяма част от тази енергия получаваме от глюкозата, която идва от храната, която ядем.“ – обяснява Бушман.

Глюкозата е единствената молекула, която мозъкът приема като гориво. Това означава, че когато не получаваме достатъчно глюкоза, мозъкът функционира с понижен капацитет – основателна причина за неспособността за осъществяване на самоконтрол, затова е и по-вероятно да избухнем, когато сме гладни.

Не всеки гладен, обаче реагира по един и същи начин. Оказва се, че недостига на глюкоза се отразява различно на различните хора. Според проучване, направено през 1984 година, е възможно да се предвидят бъдещи изблици на насилие, базирано върху нивата на кръвната захар, в 84% от случаите. Това разбира се е чувствителна тема, тъй като нивата на кръвната захар могат да се променят от много фактори.

Ето още нещо интересно по темата:

 • Друго проучване открива, че участници, консумирали глюкозна напитка са по-малко агресивни, в сравнение с такива, консумирали плацебо напитка.
 • Трето проучване открива връзка между диабета и агресивността и липсата на самоконтрол.
 • Четвърто проучване открива, че американски щати с висок рейтинг за диабет имат също така високи нива на престъпления, свързани с насилие.
 • Пето проучване показва, че страни с голям брой на заболели от разстройства, свързани с глюкозния метаболизъм, имат и по-голям брой убийства, независимо дали са свързани или не с военни действия.

Оказва се, и че подсладени участници е много по-малко вероятно да се ядосат играейки трудна игра. Според всичките тези изследвания, захарта помага да се намали агресивността и насилието. Извода е, че с малко шоколад наистина споделяме нежност, а сладките на баба в действителност сближават хората.Видяно 742 пъти • 

  Подобни материали

  

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *