Неутронни звезди и избухвания на гама-лъчи

 · Добавено: · Обновено:

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Неутронни звезди

9064263Неутронните звезди са компактни звездни обекти с разбери, подобни на тези на средно голям град. Те са едни от възможните крайни етапи от еволюцията на масивните звезди. Неутронните звезди са невероятно плътни – ако такъв обект е с размерите на топка за пинг-понг, тежестта му би била около един милиард тона! В допълнение те се въртят много бързо, защото са резултат от огромна термоядрена експлозия, наречена свръхнова.

Смята се, че бързо въртящите се неутронни звезди имат „планини“ на повърхността си. Тези асиметрични области създават гравитационни вълни при въртенето на звездата. Астрофизиците, които изследват тези обекти, биха дали мило и драго, за да разберат какво наистина се случва на повърхността на една неутронна звезда. Може би ще разберем отговорите до края на настоящото десетилетие.


Избухвания на гама-лъчи

Процесът на гама-лъчеви избухвания.

Процесът на гама-лъчеви експлозии.

Запознайте се с едни от най-мощните експлозии във Вселената: избухванията на гама-лъчи. За момента единствения начин да наблюдаваме избухванията е, ако те са насочени по нашия ъгъл на зрение. Само че гравитационните вълни от гама експлозиите се излъчват във всички посоки.

Наблюдението им може да помогне в разбирането на физиката на т.нар. бързи избухвания на гама-лъчи. Смята се, че те може да са резултат от сблъсъка на две неутронни звезди, но астрономите все още не разполагат със сигурно доказателство за идеята. Ала през следващите две години нещата вероятно ще се променят. Обновленията в LIGO ще позволят откриването на сливания на неутронни звезди в най-близките 300 000 галактики.

„Комбинацията от наблюдения с гравитационни вълни и с най-добрите наземни космически телескопи ще ни позволи със сигурност да разберем как възникват гама-лъчевите експлозии. Нещо повече, с гравитационни вълни ще може да видим дори и гама-лъчеви избухвания от обекти, които не са насочени към нас.“

, обяснява проф. Андрю Ливън от университета в Уоруик.Видяно 1803 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *