Невероятните бактерии в нас

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Човешкото тяло приютява между 300 и 1000 вида различни бактерии, чиято основна цел е да оцеляват и да се размножават.

Neveroyatnite-bakterii-v-nas1И докато те живеят щастливо в червата ни, например, ние извличаме множество ползи от тяхното присъствие, те изпълняват необходими и важни за здравето ни функции. Те ни помагат да преработим храната си. Покриват вътрешността на червата, превръщайки се в бариера за вредни бактерии, които могат да увредят или възпалят тъканите. Някои бактерии ни доставят витамини В и К, а други помагат в синтезирането им. Те произвеждат 95% от серотонина, както и други невротрансмитери. Те съставят 80% от имунната ни система. Изградили сме си една хармонична симбиозна връзка с бактериите и се възползваме максимално от това, което те ни предоставят през жизнения си цикъл.

Бактериите са вредни, когато субпродукти от функциите им могат да навредят на човешкото тяло. Например повечето разновидности на Е-coli бактериите са безвредни, и дори ни помагат да се ограничи размножаването на други, вредни бактерии, както и синтезират витамин К. Вредните разновидности на E-coli, обаче причиняват различни инфекции и дори могат да доведат до смъртен случай.

Учените непрекъснато изучават не само заболяванията, предизвикани от бактерии, но и как различни видове бактерии оказват различно влияние върху тялото, в което живеят. Един пример е метаболизма ни. Бактериалната флора при слаб човек е съвсем различна при страдащ от затлъстяване.

Според един експеримент, определен вид ентеробактерия, взета от тялото на човек с наднормено тегло, предизвикала затлъстяване и устойчивост към инсулин, поставена в организма на здрави мишки. При доброволец с начално тегло 200 килограма същата бактерия е 35% от цялата бактериална флора. След 23 седмици диета с пълнозърнести и традиционни китайски медицински храни и пребиотици, доброволеца е свалил 50 килограма, както и всякакви остатъци от бактерията. Заключението е, че произвеждащата ендотоксини бактерия предизвиква възпаление, което води до инсулинова устойчивост, резултата от която е наднорменото тегло.

Според друго изследване се доказва директната връзка между високи и ниски нива на чревни бактерии и теглото на човека. Високото бактериално ниво, с голяма разнообразност, е свързано със здравословно тегло, докато по-малко и еднотипни бактерии притежават тези с наднормено тегло.

Това колко и какви бактерии живеят в червата ни, оказва влияние не само на теглото ни, а е по-скоро индикатор за цялостното здравословно състояние. Действията ни оказват влияние върху количеството и разнообразието на бактерии, както и съотношението добри-лоши бактерии. Например антибиотиците убиват бактерии, без да ги подбират, те не действат само върху определен патоген, причиняващ инфекция в тялото ни, те унищожават и полезните бактерии в червата ни. А ние се нуждаем от добрите бактерии да си вършат работата, част от която е да ни предпазват от лоши бактерии. Необходимо е също така и да запазим деликатния баланс между бактерии и гъбички. Кандида, например, е такава гъбичка, която ако има възможност, много бързо започва да се размножава превземайки стомашно-чревния тракт, а оттам и цялото тяло.

Различни изследвания продължават да разкриват, че разнообразието в чревните бактерии е изключително важно за доброто здраве, и може да повлияе върху различни функции на тялото, като производството на серотонин (важен фактор при депресии), или метаболизма (фактор при определяне на теглото). Учените откриват повече за това коя точно бактерия оказва положително и какво точно влияние върху тялото, и коя – не. Един ден може би с помощта на пробиотици ще може да поддържаме психическото си здраве и теглото си, или да третираме различни заболявания. Дотогава обаче избора ни на храна си остава единствения начин за промяна на вътрешния бактериален баланс.

Разполагаме с основни познания за това кои храни подпомагат добрите бактерии, и кои храни и медикаменти стимулират лошите, както и как да помогнем на полезните микроорганизми да се размножават повече от тези, които ни вредят.

Първата и най-важна стъпка да се подобри здравословното състояние, включващо бактериалната флора в червата, е консумирането на много пробиотици или с други думи – много сурови плодове и зеленчуци. Една голяма салата всеки ден, с различни зеленчуци, доставя на полезните чревни бактерии храната, която е необходима за оцеляването им. Неразтворими фибри пък осигуряват жилища за добрите бактерии, като служат за структура, върху която бактериите се размножават. Сурови органични зеленчуци и плодове, и особено зеленчуците, би трябвало да са 80% от менюто ни.

Знаем не само с какво да храним добрите бактерии, но и какво стимулира лошите. Това са обикновено преработени мъртви храни, киселинни храни, пастьоризирани храни, захар, антибиотици, антиациди и противовъзпалителни медикаменти. Препоръчва се за консумиране месо основно от хранени с органични продукти животни и сурови млечни продукти.

Бактериалното разнообразие в организма може да се променя съзнателно, чрез подходяща диета. А меню, съставено от колкото се може повече зеленчуци, несъмнено е най-добрият възможен избор, с който не само бактериите ще се съгласят.Видяно 538 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *