Научни митове, на които повечето хора вярват

 ·

Flyer

Горд собственик на сайта © Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.

razdelitel

bgtop-vote-new

В момента има доста статии, които са копирани от сайта СВЕЖА НАУКА. Докато се заемем с въпросните статии, моля не се колебайте да посетите СВЕЖА НАУКА за повече информация.

razdelitel

FavoriteLoadingДобави в любими

razdelitel

Някои от най-разпространените митове, които витаят из Интернет.

Около нас витаят популярни заблуди, които въпреки, че са опровергани преди време, продължават да се възприемат от мнозина за научно достояние. И докато едни от твърденията имат някаква умисъл, то в друга част от тях липсва всякакво разумно обяснение.

Използваме само 10% от мозъка си?

В действителност не знаем много неща за мозъкът, но това което знаем със сигурност е, че използваме всяка негова клетка. Въпреки, че мозъкът тежи около килограм, той изразходва невероятните 20% от кислорода и глюкозата в тялото. Сами се досещате, че от гледна точка на еволюцията, един такъв мързелив орган, който работи само с 10% от капацитета си, а в същото време има нужда от огромни количества енергия и ресурси, не би просъществувал дълго време.

Използваме само 10% от мозъка си

Освен това, медицината не помни случаи, в които пациенти са диагностицирани с тумор в мозъка в дял, който не използват. При такъв сценарий една мозъчна травма би била без значителни последици, но всички знаем, че и най-малкото поражение води до драматични промени.

Съществува тъмна страна на Луната?

От перспективата ни тук на Земята, виждаме около 60% от повърхността на Луната. Останалата част е напълно скрита от хорските очи. Тези 40%, поради една или друга причина, са си спечелили прозвището „Тъмната страна на Луната“, като някои хора в действителност очакват там да е пълна, смразяваща тъмнина, непочувствала топлината на Слънцето. Да, ама не!

Объркването се получава, тъй като на Земята виждаме Луната винаги обърната с една и съща страна към нас – сякаш не се върти. Истината е, че всъщност има въртене, макар и по-бавно, като времето за завъртане е почти точно колкото времето, за което прави обиколка около Земята. И ако една част остава винаги скрита за нас, това не се отнася и за Слънцето.

Съществува тъмна страна на Луната

Като изключим случаите на лунно затъмнение, през другото време слънчевата светлина огрява половината от Луната, точно както и половината от Земята. Когато Слънцето огрява цялата повърхност, която можем да наблюдаваме – имаме пълнолуние. А през другите фази, частта от сферата на Луната, която очакваме да е тъмна, всъщност получава останалата светлина.

Светкавицата никога не удря на едно и също място?

Светкавицата е огромен електрически разряд, търсещ път към земята, а за напрежението няма значение дали ще повтори на същото място. Високи обекти, като дървета и небостъргачи, са предпочитани от светкавиците, просто защото разстоянието е по-близо до мястото, където се натрупва противоположен заряд. Най-високото дърво в гората ще бъде поразено няколко пъти по време на буря. За пример, Емпайър Стейт Билдинг става обект на около 100 светкавици годишно.

Светкавицата никога не удря на едно и също място

Освен това, не само, че една светкавица може да удари на едно и също място няколко пъти, но е възможно и да удари на много места едновременно. Според изследване на НАСА от 2003 година, включващо данни от 386 светкавици показва, че една трета от тях се разклоняват и поразяват няколко места едновременно.

Пукането на пръстите предизвиква артрит?

Изглежда логично, но ако „пукате“ крехките стави, няма да се разболеете от артрит. Съвременно изследване не показва никаква връзка между пукането на ставите със самото заболяване. През 1998 година Доналд Ънгър публикува статия, в която обяснява, че пукал пръстите на лявата си ръка всеки ден в продължение на 60 години, но не и пръстите на дясната ръка. Физическото и здравословно състояние на двете му ръце били абсолютно еднакви. През 2009 година за това си изследване той получава Нобелова награда.

Пукането на пръстите предизвиква артрит

В ставите има течност, която служи за смазване. Когато ставата се разтяга или усуква, ставната капсула се разделя рязко, образувайки ниско налягане, като част от течността в капсулата се преобразува в газ, която запълва пространството. Типичният пукащ звук идва от кавитационния удар при превръщането на течността в газ и обратно.

Антибиотиците убиват вируси?

Антибиотиците убиват вируси

Антибиотиците, както подсказва името им, унищожават бактерии и микроорганизми. Настинката и грипът са вируси, многократно по-малки и елементарни от бактериите – и не, не се повлияват от употребата на антибиотици. Ако си мислим, че приемът на антибиотици ще облекчи симптомите на настинка и грип, сериозно сме сбъркали, всъщност това дори може да влоши състоянието. Приемът на антибиотици без реална необходимост унищожава добрите бактерии в организма, като се създава място за „лоши“ такива. Освен това, неконтролируемото използване на антибиотици създава нови резистентни щамове на иначе познати бактерии.

Едно скорошно проучване разкрива, че лекарите по света предписват милиони антибиотици всяка година за вирусни заболявания. Вината за това отчасти е и на самите пациенти.

Монета, пусната от висока сграда, може да убие човек?

Ако пуснете монета от небостъргач към земята, тя със сигурност няма да убие стоящия там човек, въпреки точният ви мерник. Монетите са с малко тегло, от няколко грама, а и дисковата им форма не е особено аеродинамична. Монетата ще се преобръща по време на падането, като в резултат, ниската маса и терминална скорост от около 105 км/ч няма да са достатъчни да наранят фатално, иначе нищо подозиращият минувач.

Но все пак, хвърлянето на предмети от голяма височина, особено по-тежки, може да е много опасно. Затова строителите носят каски, в случаи на падащи тухли или болтове от големи височини.Видяно 1734 пъти  • 

    Подобни материали

    

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *